torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Ras för medieinvesteringarna under coronakrisen

Publicerad: 7 april 2020, 07:17

”Noterbart är kvällspress som gör sin sämsta månad någonsin”, säger Jochum Forsell, senior partner på Hear Mediabyrå. Foto: 1001slide/Getty Images

Trots en extra faktureringsdag rasar investeringarna under mars månad. ”Vi kan förvänta oss väsentligt större nedgångar”, säger Daniel Eriksson på Sveriges Mediebyråer.

Ämnen i artikeln:

Sveriges MediebyråerDagspress

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Medieinvesteringarna, förmedlade via Sveriges Mediebyråers medlemmar, minskade med 6,2 procent under mars månad, jämfört med samma period förra året. 

I och med att mars månad i år hade en extra faktureringsdag gör det tappet ännu större. 

Fyra mediekategorier uppvisade dock positiv tillväxt: radio, utomhus/trafikreklam, online video samt tv. Radio ökade mest med totalt 27,3 procent. 

Men för de andra mediekategorierna såg det mörkt ut. Ackumulerat, hittills i år uppvisar de totala medieinvesteringarna en negativ tillväxt på hela 10,8 procent. 

Jämför man perioden april 2018-mars 2019 med april 2019-mars 2020 så har medieinvesteringarna minskat med drygt 1 miljard kronor. 

Daniel Eriksson, styrelseordförande i Sveriges Mediebyråer flaggar samtidigt för att medieinvesteringarna kommer att backa ännu mer. 

– Givetvis är coronakrisen den stora förklaringen till att medieinvesteringarna backar, även om vi tidigare har sett en cyklisk nedgång i medieköp. Det finns dock en fördröjning i den kraftiga nedgång vi kan förvänta oss; mycket av de medieinvesteringar som gjordes i mars bokades redan i februari eller ännu tidigare, och dessutom var de första 10 dagarna i mars inte lika påverkade av krisen som den senare delen av mars. Vi kan med största säkerhet förvänta oss väsentligt större nedgångar för medieinvesteringarna kommande månader, säger Daniel Eriksson, styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer, i en kommentar. 

Inte alltför förvånande var bio den mediekategori som backade allra mest – totalt 61,6 procent under mars. Dagspress kväll och DR/annonsblad backade också avsevärt. DR/Annonsblad är den kategori som ackumulerat, hittills i år, har tappat absolut mest – totalt 42,5 procent. 

– Radio är den kanal som ökade mest under mars, men med en extra faktureringsvecka är detta i linje med föregående period 2019. Radio tycks inte ha påverkats kraftigt av coronakrisen under mars. Även utomhus/trafikreklam ökade, men här är bokningscyklerna betydligt längre och kategorin kommer sjunka de kommande månaderna, säger Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediabyrå, i en kommentar och fortsätter:

– Den största kategorin tv ökade med 4 procent, men givet en extra faktureringsvecka borde den ökningen vara minst 20 procent. Det skulle innebära att tv tappar runt 25 procent om vi bortser från periodiseringseffekter. Övriga mediekanaler faller kraftigt. De samlade digitala köpen minskar med 18 procent; de samlade printköpen 23 procent. Noterbart är kvällspress som gör sin sämsta månad någonsin. Att bio faller mest av alla kanaler är förväntat, då samtliga (av Filmstadens reds. anm.) biografer är stängda.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev