Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Omnicom och PHD ökar intäkterna – men OMD vänder vinst till förlust

Publicerad: 17 september 2021, 12:02

I somras stod det klart att Ali Tajbakhsh (th) lämnar rollen som koncernchef för Omnicom. Fredrik Eriksson (tv) tar över.

Omnicom ökar intäkterna med 6,2 procent under 2020, men samtidigt minskar byråintäkten med nästan 3 procent. PHD ökar vinsten rejält, medan systerbyrån OMD redovisar röda siffror.


Ämnen i artikeln:

OmnicomOMGPHDOMDAlireza Tajbakhsh

Omnicom, som är moderbolag till OMD, PHD och Hearts & Science, redovisar en omsättning på drygt 3 miljarder kronor för helåret 2020, visar bolagets färska bokslut. Det är trots pandemin en ökning på 6,2 procent jämfört med 2019.

Men samtidigt minskar bolagets byråintäkt med 2,9 procent till 264 miljoner kronor. Och rörelseresultatet mer än halveras till 12 (25) miljoner kronor.

Koncernens medieköp ligger i just Omnicom så för både OMD och PHD likställer koncernen omsättningen med byråintäkten.

OMD:s omsättning landar för 2020 på 137 miljoner kronor, vilket är ett tapp på 15,8 procent. Enligt bokslutet beror det på att ett ”flertal kunder drabbades hårt av covid-19”. 

Dessutom vänder OMD 2019 års rörelsevinst på 18 miljoner kronor till en förlust på 2,9 miljoner kronor. Byrån har dock fått förstärkning i form av ett koncernbidrag på 4 miljoner kronor.

Systerbyrån PHD ökar däremot vinsten rejält. Rörelseresultatet ökar med hela 250 procent till 20 miljoner kronor. Men samtidigt får PHD ge bort ett koncernbidrag på 19 miljoner kronor. Var pengarna hamnar framgår dock inte av bokslutet.

PHD ökar även omsättningen, som går från 83 till 103 miljoner kronor. Enligt bokslutet beror ökningen på ”ett flertal kundvinster men även utökat förtroende från befintliga kunder”.

LÄS ÄVEN:
Ali Tajbakhsh lämnar OMG – han tar över
OMG-chef blir vd på PHD: ”En utmanarbyrå”
OMG tar Resolution till Sverige – vinner Kindred
Mediebyråbyten 2021: Storannonsörerna Svenska Spel, Leovegas och Advisa byter byrå
Intäktstapp för Vizeum och Amplifi under pandemin – men permitteringsstöd stärker upp 

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.