tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Medieköpen ökade i oktober – om än mindre än väntat

Publicerad: 8 november 2022, 08:49

Foto: Pixabay

Även om Mediebyråbarometern visar att reklamköpen ökade i oktober borde den extra faktureringsdagen ha gjort att investeringarna var fler. Men trots det måste mediemarknaden anses som stark, säger Benjamin Holmfred, styrelseordförande Sveriges Mediebyråer.

Ämnen i artikeln:

MediebyråbarometernSveriges Mediebyråer

De medieinvesteringar som förmedlades via Sveriges Mediebyråers medlemmar i oktober ökade med 6,6 procent jämfört med samma månad 2021. Sammantaget köptes det reklam via mediebyråerna för omkring 1,6 miljarder kronor. Ackumulerat, hittills i år, har medieinvesteringarna vuxit med 7,2 procent.

En delförklaring till att det gick bättre i år än samma månad i fjol är att årets oktober hade en extra faktureringsdag jämfört med föregående år, något som faktiskt brukar påverka resultatet positivt med ännu mer – omkring 12–15 procent.

LÄS OCKSÅ: Experterna: Så påverkas reklamköpen av lågkonjunkturen

– Det innebär att oktober egentligen är något svagare än samma period föregående år - trots ökningen. Sammantaget, och ackumulerat, måste dock mediemarknaden anses som stark, trots att den annalkande lågkonjunkturen gör att annonsörer börjar bli försiktiga, säger Benjamin Holmfred, styrelseordförande Sveriges Mediebyråer.

Den kraftigaste tillväxten syns i kategorin online video, som ökar med 29,8 procent. Andra kategorier som ökar är utomhus/trafikreklam, radio, tv, sociala medier och fackpress.

LÄS OCKSÅ: Tittarutvecklingen i år: Ras för linjär-tv – hundratals miljoner borta

– Tv behåller sin attraktionskraft hos annonsörer och byråer trots minskat tittande. Det är tydligt att bred och hög räckvidd är viktigt för många annonsörer, vilket tillväxten inom utomhus/trafikreklam och radio också vittnar om. Print, som under valperioden i september ökade, vände tillbaka till ett minus under oktober och de samlade printköpen minskade med 14 procent jämfört med oktober 2021, säger Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediebyrå.

Största tappet under perioden syns i kategorin direktreklam/annonsblad som backar med 35,9 procent. Även populärpress, dagspress storstad, bio, online display, sök, dagspress landsort och dagspress kväll redovisar minussiffror för oktober.

LÄS OCKSÅ: Linjär-tittandet faller – så påverkas tv-husens mediepriser 2023

Bild 1/3  

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev