Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Medieinvesteringarna fortsatte öka i maj – rekordinvesteringar för onlinevideo

Publicerad: 8 juni 2021, 07:47

Totalt förmedlades drygt 1,3 miljarder kronor under maj och merparten av mediekategorierna hade en positiv tillväxt.

Montage: Pixabay + Getty Images

Medieinvesteringarna som förmedlades via Sveriges Mediebyråers medlemmar ökade med 50,5 procent i maj – jämfört med samma period föregående år


Ämnen i artikeln:

MediebyråerSveriges Mediebyråer

Totalt förmedlades drygt 1,3 miljarder kronor under maj och merparten av mediekategorierna hade en positiv tillväxt. Den kategori som ökade mest var online video, med en tillväxt på 103,4 procent, vilket är den högst noteringen hittills. 

Medieinvesteringarna, förmedlade via Sveriges Mediebyråers medlemmar, ökade med totalt 50,5 procent under föregående månad – jämfört med samma period föregående år. Hittills i år har medieinvesteringarna, ackumulerat, ökat med 10,1 procent. 

– För andra månaden i rad sker en mycket kraftig återhämtning för medieinvesteringarna. Men till viss del är maj månads ökning en kalendereffekt då maj 2021 hade en ytterligare faktureringsdag jämfört med 2020. Men, bortsett från kalendereffekt som endast är 10–15 procent, ökade investeringarna under maj med 35-40 procent. Mediemarknaden är definitivt tillbaka, säger Sveriges Mediebyråer ordförande Daniel Eriksson. 

Radio växte kraftigt trots fallande lyssnarsiffror

Mediekategorier som backade var DR/Annonsblad, sök, dagspress landsort – och bio. Störst var nedgången för DR/Annonsblad på -20,3 procent. Det är även den kategorin som, ackumulerat, backat mest i år med -27,2 procent. 

– Ökningen under maj var mycket bred på grund av den svaga majmånaden 2020. Ökningen omfattade nästa alla medietyper, men några kategorier stack ut. Däribland online video som mer än fördubblade omsättningen och därmed gjorde en all-time-high månad. Online video är den kategori som kanske har påverkats minst av pandemin, och trots det fortsätter kanalen att öka mest, säger Jochum Forsell, senior partner på Hear Mediebyrå.

LÄS MER: Ökade medieinvesteringar under våren – ändå svagaste aprilmånaden sedan 2010 

Även radio växte med 73 procent, trots sjunkande lyssnarsiffror. Noteringen för maj 2021 är den högsta majmånaden någonsin för kategorin. Samtidigt växte utomhusmedier med över 70 procent – men från en mycket låg nivå i fjol. 

– Utomhusmarknaden är på väg tillbaka med ökad orderingång och flera fulltecknade veckor, men är fortfarande en bit ifrån läget före pandemin, 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev