söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Medieinvesteringarna backar – tv har det tuffast: ”Positiva prognoser kan behöva revideras”

Publicerad: 12 april 2022, 08:04

Tv tappar mest i mars men ackumulerat, hittills i år, är ”dagspress kväll” den som har haft en mest negativ tillväxt. Totalt 21,3 procent i år.

Foto: Bloomberg Creative

Mars innebar ett tapp för medieinvesteringarna. Hårdast drabbad är kategorin tv som tappar 34,2 procent.

Ämnen i artikeln:

Sveriges MediebyråerMedieinvesteringarMediebyråbarometern

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


De medieinvesteringar som förmedlades via Sveriges Mediebyråers medlemmar under mars backade med närmare 20 procent jämfört med samma period i fjol. En av förklaringarna är dock att mars 2022 hade en mindre faktureringsdag jämfört med mars 2021.

– Medieinvesteringarna ser ut att minska kraftigt i mars. Men mars innehöll flera faktorer som påverkade resultatet; dels hade mars 2022 en faktureringsvecka mindre än samma månad föregående år, dels ser det ut att fakturerats en hel del i februari 2022 för mars månad eftersom som februari var osedvanligt stark, säger Daniel Eriksson, styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer.

Totalt köptes det medieutrymme för drygt 1 miljard kronor via Sveriges Mediebyråers medlemmar i mars. Bäst gick det för utomhus/trafikreklam som redovisar en positiv tillväxt om 32,3 procent. En uppåtkurva visar också mediekategorierna sök, fackpress, populärpress och dagspress storstad. 

Men de flesta mediekategorier har det kämpigt i mars och redovisar tvärtom en negativ tillväxt.

– Kriget i Ukraina har påverkat en del annonsörer och kampanjer, men än så länge är den effekten på de totala investeringarna liten. Dock kan kriget på längre sikt påverka marknaden i och med högre bränslekostnader, räntor och matpriser i kombination med instabil börs och ett allmänt osäkert världsläge – vilket kan dämpa konsumtionen. När konsumtionen minskar följer medieinvesteringar snabbt efter. Det kan innebära att tidigare positiva prognoser för medieinvesteringarna 2022 sannolikt kan behöva revideras, säger Daniel Eriksson, styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer.

Sämst går det för tv som tappar 34,2 procent under mars.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev