lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Mediebyråbarometern: ”Största nedgången sedan finanskrisen”

Publicerad: 10 mars 2020, 08:16

Bild 1/2  ”Köpen i tv har inte varit så här låga sedan 2010”, säger Jochum Forsell på Hear.

Foto: erhui1979/Getty Images

Medieinvesteringarna fortsätter att minska. Sök är den enda kategorin som har ökat hittills i år.

Ämnen i artikeln:

MediebyråbarometernSveriges Mediebyråer

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Medieinvesteringarna, förmedlade via Sveriges Mediebyråers medlemmar, minskade med 16,3 procent under februari, jämfört med samma period föregående år. Totalt förmedlades drygt 950 miljoner kronor. 

Alla mediekategorier backade under månaden, förutom dagspress landsort som ökade något. 

Bio tappade allra mest då kategorin hade en negativ tillväxt på 56,3 procent. 

LÄS ÄVEN: Mediebyråernas andel av medieköpen minskar 

Ackumulerat i år är sök den enda kategorin som uppvisar positiv tillväxt. Hittills har sök ökat med 1,9 procent.  

– Medieköpen från Sveriges Mediebyråer fortsätter att sjunka kraftigt i februari jämfört med 2019. Samtidigt får vi hålla i minnet att under februari 2019 var många spelbolag väldigt aktiva i samband med den nya reglerade marknaden, säger Daniel Eriksson, styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer, och fortsätter:

– Men givet samma antal faktureringsdagar är detta den största månatliga nedgången sedan finanskrisen 2009. Trots röda siffror i februari gjorde morgonpressen en oväntad stark månad. Morgonpressen är inte lika påverkad av spelbolagens minskning som andra kanaler samt, enligt uppgifter från marknaden, är det återvändande annonsörer som inte gick i morgonpress samma period föregående år. 

De totala digitala investeringarna minskade med 13,8 procent, utomhus/trafikreklam 15,4 procent, printkategorierna backade 7 procent och radio 19,2 procent. 

Även mediekategorin tv minskade kraftigt under februari och backade med 18,1 procent, vilket motsvarar drygt 72 miljoner kronor. Ackumulerat har tv tappat 145 miljoner kronor under årets två första månader.

– Köpen i tv har inte varit så här låga sedan 2010. Tv-nätverkens ambition att höja priserna för en produkt som allt färre konsumerar, samtidigt med en allmän oro för konjunkturen har uppenbarligen fått många annonsörer att tveka. De ackumulerade medieköpen är nere på 2015 års nivåer och inget tyder på att den trenden ska vända; börserna världen över faller, tillväxten i Sverige skrivs ner och vi kan ännu inte överblicka hur coronaviruset kommer slå mot enskilda branscher och ekonomin i stort. Den konjunkturavmattning på mediemarknaden som vi sett sedan sommaren 2019 förstärks i och med nedgången i februari, säger Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediabyrå, i ett pressmeddelande. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev