fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Klarna och Burger King byter mediebyrå – och 52 andra annonsörer

Publicerad: 12 april 2022, 10:15
Uppdaterad: 13 april 2022, 11:59

Klarna och Burger King byter medierbyrå. ”Ett fint kvitto på styrkan i vår byråmodell Power of One”, säger Publicis vd Emma Thorp om vinsten av Burger King.

Foto: Bild på Emma Thorp: Abraham Engelmark

Publicis skapar en ”byrå i byrån” efter vinsten av Burger King, medan Mediacom kan glädjas över att ha gått segrande ur Klarnas globala pitch. Här är annonsörerna som bytt mediebyrå under årets första kvartal.

Ämnen i artikeln:

Burger KingKlarnaPublicisMediacomEmma ThorpMediebyråbyten

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Två av de större kunder som nyligen avslutat sina pitcher är Klarna och Burger King. Burger King köpte förra året medieutrymme för 57 miljoner kronor brutto, enligt Kantar Sifo. 

Burger King jobbade tidigare med Vizeum, numera Iprospect, som haft uppdraget sedan 2019. Men nu är det alltså Publicis Medias tur att ta vid och byrån kammar hem både det kreativa reklamuppdraget och mediebyråuppdraget – och ska dessutom hantera pr-arbetet.

– Burger King har samlat alla sina byråuppdrag hos oss på Publicis för att kunna få en ännu tydligare integration mellan alla kommunikationsdiscipliner, och på det sättet också kunna arbeta mer integrerat genom hela konsumentresan med ett samlat team för media, creative och pr. Att Burger King valde oss som samarbetspartner är även ett fint kvitto på styrkan i vår byråmodell ”Power of one”. Vi har jobbat enligt denna modell för Burger King i Norge under en tid med stor framgång, säger Emma Thorp, vd på Publicis Groupe Sverige, till Dagens Media.

För att hantera uppdraget skapar Publicis en ”byrå i byrån”, kallad Publicis King.

– För att leda Burger King på bästa sätt i Skandinavien har vi tagit ”Power of one” ett steg längre. Här jobbar mediestrateger, kreatörer och pr-konsulter integrerat som ett team tillsammans med Burger Kings marknadsteam i Sverige, Norge och Danmark.

Hur gick pitchen till?

– Själva upphandlingen pågick under en längre period men jag kan tyvärr inte gå in på detaljer i processen. Exakt vilka förändringar som kommer ske i deras medieval och kommunikation samt hur detta ska utvecklas återstår att se, men med vår samlade kompetens inom Publicis och i nära samarbete med Burger King ser vi fram emot att lyfta Burger King i Sverige och Skandinavien, säger Emma Thorp.

I samband med Telias byte av mediebyrå förra året står det nu också klart att även uppdraget för Teliaägda TV4 läggs hos Wavemaker. Det innebär att Bizkit Havas förlorar uppdraget.

– Vi har haft ett mycket bra och uppskattat samarbete med Bizkit Havas under många år. I samband med upphandlingen har vi också valt att plocka in samtliga digitala medieköp och de hanteras nu av ett internt team inom marknadsavdelningen på TV4, säger Fredrik Ragell, head of marketing and brands, på TV4.

Klarna investerade förra året 84 miljoner kronor brutto i Sverige, enligt Kantar Sifo. Pitchen gällde dock det globala kontot, exklusive USA.

I mars aviserade Klarna att Mediacom är betaltjänstens nya mediebyrå. Tidigare låg uppdraget hos OMD. Uppdraget omfattar strategiska och taktiska medie- och kommunikationstjänster i kombination med insiktsarbete, men även contentproduktion för sociala medier på nordisk nivå tillsammans med Group M-avdelningen M Studio. Mediacom i Sverige ska också hantera koordinationen av insatserna på de nordiska marknaderna.

– Vi befinner oss i en stark tillväxtfas och vi behöver därför en partner som förstår våra behov, våra möjligheter och som kan hjälpa oss att stötta vår snabba utveckling. Jag ser fram emot att börja arbeta tillsammans med Mediacom och fortsätta accelerera vårt strategiska och taktiska mediearbete på nya och befintliga marknader, sade Thomas Elvestad, head of marketing nordic på Klarna, när samarbetet presenterades.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev