Mediebyråer
De äger mediebyråerna – så fördelar sig andelarna
Publicerad: 25 januari 2022, 11:32
Daniel Berg, Jochum Forsell, Daniel Eriksson, Anders Wallqvist, Catharina Kinberg och Raymond Emtemark är alla delägare i sina respektive byråer.
Dagens Media kartlägger ägandet av de svenska mediebyråerna.
✓ Koncernchefen Daniel Berg om fördelen med delägarskap
✓ Nowa om strategin bakom börsnoteringen
✓ Hela listan – här är ägarna av mediebyråerna
Samtliga internationella mediebyråer i Sverige ägs till 100 procent av nätverken. Men de fristående mediebyråerna har i många fall spridit ut ägandet.
De svenska fristående mediebyråerna som Dagens Media kartlagt har totalt 45 olika delägare. Allra flest har Scream, Howcom och TBS, medan Nowa numera tillhör börsnoterade Thinc Jetty med hundratals ägare.
Av de 45 delägarna i kartläggningen är dock bara tolv kvinnor.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
Delägarskap väg till senior kompetens för Media Family
Scream, som är Sveriges största fristående mediebyrå, ägs till 100 procent av bolaget Media Family Intressenter. Media Family Intressenter ägs i sin tur av Media Family Holding, som har en majoritet på 82,3 procent, och ytterligare fyra delägare, medan Media Family Holding har sex delägare. Även koncernens mediebyrå Hear och Scream B2B ägs på liknande sätt, där Media Family Holding äger en majoritet.
– Vi ser en stor fördel och styrka i att ha perspektiv från flera olika ägare när det handlar om hur vi ska utveckla byråerna och affärsmodellerna. Mediemarknaden har ju under många år befunnit sig i någon slags galen kaotisk utvecklingsfas med snabb tillväxt, och det är inte helt lätt att se vad som är nästa steg och vad kunderna kommer att efterfråga, säger Daniel Berg, koncernchef Media Family, och fortsätter:
– Nu är vi flera personer som är investerade i bolagen tillsammans och som alla bidrar med sina expertperspektiv. Det gör det relativt sett lättare för oss att fatta beslut.
Till skillnad mot vad man kan tro blir det inte lättare att fatta beslut med få delägare, säger Daniel Berg.
– Jag tror att vi hade gått mer fel då. Och de gånger vi har fattat fel beslut så gör fler delägare att vi lättare kan ändra oss. Det finns alltid någon som kanske inte var lika förälskad i idén från början.
Daniel Berg nämner exempelvis startandet av ett esportbolag för åtta år sedan som ett felbeslut – man var för tidigt ute – och att man själva lade stora resurser på att utveckla dashboards – och sedan kom gratisversionerna.
Att vara många delägare, och att kunna erbjuda delägarskap, är dessutom ett sätt att behålla senior kompetens inom koncernen.
– Det är svårt att behålla senioritet i den här branschen. Många byråer har ofta en tunt ledarskikt och sedan en massa juniorer, det blir väldigt sårbart. Vi vill kunna ha en mix av senior kompetens samtidigt som vi lockar talanger.
– Och som fristående byrå måste vi själva utveckla vårt erbjudande och affärsmodell, det görs inte av något nätverk. Då måste vi ha en högre grad av senioritet för att kunna driva innovation.
Koncernen Media Family har idag cirka 140 medarbetare. Preliminärt landar omsättningen för 2021 på drygt 2 miljarder kronor, berättar Daniel Berg.
Finns det något tak för hur många delägare ni kan vara?
– Vi har inte sett det taket än, men det är klart att det finns en gräns där delägandet är så utspätt att det inte har någon faktisk betydelse. Men så länge som bolagen växer och utvecklas finns den inte där.
Media Family har ett aktieägaravtal med varje delägare som exempelvis styr hur det ska gå till om en delägare vill sluta eller om delägarna är oense i en fråga. Bolaget har en värderingsprincip över hur delägaren blir utlöst. Är man oense är omröstning lösningen.
– Men vi har inte behövt använda de hårda klausulerna. Vi har stor respekt för varandras kompetens och då är det möjligt att hålla ihop ett sådant här förhållande. Vi strävar efter att försöka resonera oss fram till lösningar.
LÄS ÄVEN: Så gick mediebyråerna under coronaåret 2020
Därför valde Nowa att gå till börsen
Nowa är, tillsammans med koncernsystern Context Media, de enda svenska fristående mediebyråer som valt att lägga sitt ägande på börsen. I augusti förra året skrevs ett förvärvsavtal mellan Nowa och börsnoterade Jetty, noterat på Spotlight, och i oktober förra året slutförde Jetty förvärvet av samtliga aktier i Nowa Kommunikation. Köpet gjordes genom ett så kallat omvänt förvärv där ägarna av Nowa tog över 80 procent av aktierna i Jetty.
Därmed utsågs också Nowas vd Anders Wallqvist till vd i Jetty, samtidigt som koncernen bytte namn till Thinc Jetty Collective. Förutom Nowa ingår ytterligare tolv bolag i koncernen, som DNA Agency, Grow, Tigerton, KKM och Tre Art.
En börsnotering är något som Nowa haft i sikte under några år, berättar Anders Wallqvist.
– Många byråer som köps och säljs dör efter några år när entreprenörerna, ägaren och ledaren försvinner. Vi vill bygga en byrå som ska finnas kvar efter att vi inte jobbar kvar längre, och vi vill också att de anställda ska känna att det fanns en dynamik kvar långt efter oss, säger han.
Koncernens ägarmodell går ut på att knyta till sig entreprenörerna genom ett korsvist ägande. När koncernen förvärvar nya bolag erbjuds ägarna andelar i koncernen, samtidigt som de får behålla ett visst ägande i sin byrå.
– De ursprungliga ägarna bestämmer fortfarande över sin byrå och har det största intresset där, men eftersom vi har ett korsägande brinner de också för hela koncernen.
Att vara noterade ger koncernen kapital till att fortsätta växa. Thinc har som mål att förvärva 2–3 bolag per år. Koncernen har idag kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö, Umeå, Luleå och Oslo.
– För att klara av tillväxten så har jag ständigt omkring tio intressanta bolag på min lista – både inom och utanför Sverige. Utifrån ses Norden som en sammanhållen marknad och ska man på riktigt kunna hjälpa också större kunder som en independentbyrå så måste man kunna hantera hela Norden. Det är vårt mål.
Thinc har i skrivande stund ett börsvärde på 91,2 miljoner kronor. En del i fokus med den kommande tillväxten är att satsa på managementfrågor och teknikutveckling. Enligt Anders Wallqvist är managementbolagen riktigt bra på strategi, också inom kommunikation men han säger att kommunikationsbyråerna som bransch inte är riktigt där.
– De verkar inte i kärnan av affären och behöver arbeta mer med innovation. Också riktigt affärsdrivande strategier behövs för att få kommunikationen att fungera på allvar.
– Och till sist behöver kommunikationsbranschen växla upp och förvärva teknikbolag så att man är snabbare och mer integrerad när det gäller tekniska lösningar. Det har vi genom förvärvet av Jetty redan börjat göra och har för avsikt att fortsätta med.
LÄS ÄVEN: Sänkta löner för mediebyråcheferna under 2020 – manlig kvartett i topp