tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Bizkit Havas får avslag i upphandlingsmål

Publicerad: 14 april 2022, 07:59

”Hela proceduren kring offentliga upphandlingar är krånglig”, säger Jenny Leeb, vd på Bizkit Havas.

Foto: Bizkit Havas/Wikimedia commons

Bizkit Havas har begärt överprövning i Huddinge kommuns upphandling av kommunikationstjänster – men förvaltningsrätten avslår ansökan. ”Anledningen till att vi ansökte om överprövning var att vi inte förstod och inte höll med om beslutet”, säger Bizkit Havas vd Jenny Leeb.

Ämnen i artikeln:

Bizkit Havas

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Förvaltningsrätten avslår Bizkit Havas ansökan om överprövning av Huddinge kommuns upphandling. Det framgår av en nyinkommen dom som Dagens Media har tagit del av.  

Förvaltningsrätten slår fast att kommunen har haft fog för att förkasta anbudet. 

Bakgrunden till det hela är att Huddinge kommun har gått ut i en offentlig upphandling av kommunikationstjänster. 

Ett krav i upphandlingen var att anbudsgivaren behövde ange minst två referensuppdrag för att visa att de har tillräcklig kapacitet, erfarenhet och resurser för att utföra uppdraget för Huddinge kommun. Interna uppdrag godtogs inte som referens. 

Bizkit Havas angav EU-kommissionen som ett av sina referensuppdrag. Men det godtog inte Huddinge kommun då de menar att det inte är ett externt uppdrag eftersom det utförts åt ett bolag som ingår i samma koncern som Bizkit Havas, nämligen Havas Media France. 

Förvaltningsrätten har i sin bedömning därför tittat på om kommunen haft fog att förkasta mediebyråns anbud, vilket de alltså anser att de har haft. 

I sin bedömning skriver förvaltningsrätten följande:

Havas Media har för det aktuella referensuppdraget angett EU-kommissionen som referenskund. Det är visserligen en extern uppdragsgivare enligt kravet i upphandlingsdokumentet. Som uppgifterna i anbudsbilagan dock måste förstås har det inte varit Havas Media utan ett annat bolag, Havas Media France, som varit part i avtalet med kommissionen och som i sin tur gett Havas Media i uppdrag att utföra tjänster för dess räkning. Eftersom Havas Media France ingår i samma koncern som Havas Media kan kravet på att referensuppdragen ska vara externa inte anses uppfyllt beträffande detta uppdrag. Huddinge kommun har därmed haft fog för att förkasta Havas Medias anbud. Ansökan ska därför avslås”.   

Bizkit Havas vd Jenny Leeb tar det hela med ro när Dagens Media ringer för att be om en kommentar kring domen. Hon säger att de har ansökt om överprövning för att bättre förstå vad de har gjort för fel. 

– Anledningen till att vi ansökte om överprövning var att vi inte förstod och inte höll med om beslutet. Sedan kan jag tycka att hela proceduren kring offentliga upphandlingar är krånglig. I slutändan kan processen och besluten falla på grunder som egentligen inte är relevanta för slutkund. 

Bizkit Havas kan dock överklaga förvaltningsrättens beslut inom tre veckor. 

Kommer ni att överklaga det här beslutet?

– Nej, det tror jag inte. Vi får bara acceptera att det är så här, säger Jenny Leeb. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev