söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunikationsbyråer

"Jag hade aldrig fått utmärkelsen utan mina medarbetare"

Publicerad: 27 april 2017, 05:30

Petronella Panérus, vd på Åkestam Holst. Foto: Janne Næss

På en meditationsresa knöt Petronella Panérus kontakten som ledde till styrelseplats i "Inspire Dialogues" – som styrs av en tidigare ärkebiskop och har Dalai Lamas högra hand som medlem. Det har varit en bra vår för Åkestam Holsts vd, som nyligen också vann en plats på Ad Ages prestigefyllda "Women to watch-list".

Ämnen i artikeln:

Petronella PanerusÅkestam Holst

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


För några veckor sedan dök ett välbekant svenskt namn upp på Ad Ages prestigefyllda lista ”Women to watch Europe”. Åkestam Holsts vd Petronella Panérus fanns med i kartläggningen över kvinnliga ledare och banbrytare inom marknadsföring, tech och media, som man bör hålla ett särskilt öga på.

Hon svarar eftertänksamt på frågan om vad utmärkelsen betyder:

­– Åh vad roligt, kände jag. Att det jobb vi gör på Åkestam Holst uppmärksammas även utanför Sverige, och att vi faktiskt bidrar med nånting.

Hon fortsätter:

– Utmärkelsen är viktig. Jag hade aldrig kunnat få den om det inte vore för mina medarbetare. Vi är 84 personer på Åkestam Holst och vi driver den här byrån tillsammans.

Ad Age lyfter bland annat fram att Åkestam Holst utsetts till Sveriges mest jämställda byrå två år i rad. Och att byrån genom sitt samarbete med Migrationsverket tagit emot nyanlända som praktikanter.

– Det hade aldrig gått om inte Åkestam Holst redan från början hade haft en sådan förändringsbenägenhet – och en önskan om att vilja mer, bättre och framåt, säger Petronella Panérus.

För henne är det en hjärtefråga att företagsledare aktivt jobbar med inkludering och försöker bidra till samhällsutvecklingen.

Ad Age inleder sin presentationstext av Petronella Panérus med beskrivningen:

”När hon inte är upptagen med att driva reklambyrån Åkestam Holst skulle man kunna hitta henne på ett möte i Indien med Dalai Lamas högra hand eller i ett samtal med den tidigare ärkebiskopen av Canterbury, Lord Rowan Williams.”

Reklam-vd:n blev i mars invald som styrelsemedlem i den världsomspännande organisationen ”Inspire Dialogue Foundation” där både Lord Rowan Williams och Dalai Lamas medarbetare Rajiv Mehrotra är medlemmar.

Petronella Pánerus som vurmat för meditation i över tio år, var på en retreat i Brasilien när hon träffade en av Inspire Dialogue Foundations styrelsemedlemmar. De hamnade i samtal om hennes världsbild och syn på ledarskap, och efter att hon fått träffa ytterligare en person från organisationen, blev hon invald i styrelsen.

Inspire Dialogue Foundation vill – genom att arbeta mycket med utbildning – främja dialogen mellan människor som annars inte möts, och skapa samtal kring mänsklighetens utmaningar. Organisationen som är global har sitt säte i Cambridge.

– Sverige ser inte ut som det gjorde för 40 år sedan. Vi har mångfald i hela landet, och någonstans så måste vi förstå det, inte minst är det av betydelse för en stor byrå som Åkestam Holst. Ett företag är mikrokosmos av ett land, menar Petronella Panérus.

I veckan var det avtackningsfika för två av de senaste praktikanterna som tillbringat sex månader på byrån. De tre första praktikanterna har alla fått jobb efter sin praktik, berättar vd:n.

– Vår kampanj ”Broadcast without borders” hade inte gått att göra om vi inte haft vår praktikant Mouddar här. Han visste hur det fungerade i Syrien och kunde få kontakt med radiostationer där. På Åkestam Holst tror jag att alla har alla sett insett storheten med att ha haft praktikanterna här. Om man jobbar tillsammans, och har tillgång till flera olika perspektiv så blir resultatet bättre. För mig är det självklart, säger hon med eftertryck.

I kampanjen ”Broadcast without Borders” kunde syrier på flykt ringa och spela in röstmeddelanden till sina mödrar, som på morsdag spelades upp på radio över hela Syrien.

Läs mer om kampanjen här.

Varför är frågan om inkludering så viktig för dig?

– Jag växte upp med en ensamstående mamma till tre barn i Västerås, på 60-talet. Det var ganska ovanligt. Att jag dessutom hade mörkt lockigt hår och gröna ögon när alla andra var blonda och blåögda förstärkte känslan av att sticka ut. När jag var utomlands var det ingen som trodde att jag kom från Sverige. Jag har alltid känt mig inkluderad, men det fanns ett frö av utanförskap i den situationen.

Hon fortsätter:

– Varför ska man göra skillnad på människor? För mig har det alltid varit självklart att inte göra det.

Det är två år sedan du tillträdde som vd. Vad var ditt mål?

– Både att förvalta och förbättra, men inte ändra på något som redan fungerade. Jag ville utveckla kulturen på Åkestam Holst, jobba mer med mångfald och rekrytera rätt personer – få ihop det affärsstrategiska och det kreativa. Det var fint bäddat för mig redan när jag började, min uppgift var att ta hand om det och utveckla det till något ännu bättre, säger hon och fortsätter:

– Första gången sedan start har vi en byråintäkt på över 100 miljoner. Vi har tittat på flera saker, men grunden fanns redan där.

Har du någon drömkund?

– Kunder som tror på kommunikationens möjligheter, det är det viktigaste. Och som har förtroendet och mandatet i organisationen att fatta beslut. Men också som ser oss som en partner och förstår att det kreativa och affärsstrategiska hänger ihop. Det är det viktigaste. Det handlar inte om vilket varumärke det är, utan om förutsättningarna.

Var kommer ditt intresse för meditation ifrån?

– För mig är viktigt att vara i balans, och meditationen hjälper mig med det. Vi hittar alla vårt sätt att må bra, och meditationen är mitt sätt. Min tumregel är att gå upp klockan fem för att sitta i minst 45 minuter. Problem som behöver lösas, eller funderingar, brukar lossna då. Det undermedvetna är igång och processar. Det tog lång tid att komma in i den rutinen, men det är jättebra för mig.

Hur ser veckan ut på Åkestam Holst?

– Nu ska vi ha workshop, där vi går igenom bland annat årets byrå, vad kunderna tycker och hur våra mål ska se ut framöver. Sen ser jag fram emot Guldägget nästa vecka, och The One Show. Vi har många nomineringar i båda tävlingarna. Bara nomineringarna är ett kvalitetsbevis, men det vore självklart kul att komma hem med något guld.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev