Kommunikationsbyråer
Erik Sollenberg:"F&B är inte samma företag idag"
Publicerad: 26 augusti 2017, 05:39
Erik Sollenberg lämnar vd-posten på Forsman & Bodenfors för att bli global vd för CP+B. Efterträder gör ad:n Silla Levin den 1 september. Foto: Lars Ardarve
I veckan stod det klart att Forsman & Bodenfors vd Erik Sollenberg tar nästa kliv i karriären och blir global vd för systerbolaget CP+B. För Dagens Media berättar han om beslutet att lämna, vad han tycker om sin efterträdare, och om flytten till Colorado.
Ämnen i artikeln:
Forsman BodenforsErik Sollenberg är nyss tillbakakommen till Göteborg efter en tripp till Stockholm. Än har flyttlasset till Boulder i amerikanska delstaten Colorado, där CP+B har sitt säte, inte gått. Den mångårige vd:n för en av Sveriges största reklambyråer blir kvar på Göteborgsbaserade Forsman & Bodenfors månaden ut. Därefter lämnar han över vd-titeln till Silla Levin, även hon en tungviktare inom bolaget sedan många år.
– Silla är den bästa efterträdare jag någonsin kan önska mig. Hon är en fantastiskt genomklok person med alla de egenskaper och kunskaper som behövs för att leda den här verksamheten. Det kommer att gå strålande, säger en självsäker Erik Sollenberg när Dagens Media når honom över telefon.
Erik Sollenberg började sin karriär på Forsman & Bodenfors för 18 år sedan. Fjorton av dem har han varit vd. I fjol, samma år som byrån fyllde 30 år, skrev han under avtalet som innebar att Forsman & Bodenfors såldes till det amerikanska byrånätverket MDC Partners, där CP+B ingår. Ett år senare tar han nu alltså steget vidare. Fram till årsskiftet kommer han att dela på den globala vd-posten på CP+B tillsammans med nuvarande vd Lori Senecal, för att därefter ta över rodret för byrån helt och hållet.
– Jag tycker det ska bli jätteskoj. Sedan är det självklart blandade känslor när man har varit någonstans väldigt länge som jag har. Forsman & Bodenfors är inte riktigt samma företag idag som det var när jag började, samtidigt som relationerna till det vi gör och våra värderingar är exakt desamma, säger Erik Sollenberg och utvecklar:
– Vi är mycket större och jobbar med en annan typ av uppdrag. Vi är också mer internationella. Det har hänt mycket under den här tiden. Vi har inte varit statiska och suttit här och förvaltat en verksamhet, utan den har utvecklats. Vi har utvecklat den tillsammans. Det känns så klart lite konstigt att lämna när man är så många människor som jobbar ihop, men någonstans måste man ändå fråga sig själv om man ska göra det här resten av livet, eller om man ska testa något annat.
Vid en ålder på 54 år med utflugna barn kände Erik Sollenberg att det var dags för ett äventyr.
– Om möjligheten finns så kanske man ska ta den. Jag tror också att med den typen av jobb som jag har, så måste man inse att man inte kan vara för länge på samma ställe. Förändringen i sig ger energi och skapar utrymme för andra människor att växa. Även om man inte har ambitionen att stå i vägen för andra människor så gör man det i vd-rollen som jag har haft, och det måste man förstå. Ur många olika perspektiv så tror jag att det här är väldigt bra tajming, både för mig och för Forsman & Bodenfors. Ingenting är för evigt.
Dessutom är det inte tack-och-hej för gott, understryker Erik Sollenberg. Från byråernas sida finns såväl en önskan, som ett värde och en strävan om att samarbeta, menar han.
– Så den kopplingen kommer finnas kvar.
Nya hemstaden Boulder är med sin storslagna natur ett visuellt magnifikt studentmecka i norra Colorado med drygt hundra tusen invånare. Men det är mycket mer än så, betonar Sollenberg. Att techjättar som Google, Twitter och Facebook alla har öppnat kontor på orten menar han inte rör sig om en slump.
– Det är en dynamisk och intressant plats i USA, en väldigt speciell stad med ganska unika egenskaper och en magisk miljö. Att den blivit så attraktiv beror på att den anses ha hög livskvalité, samtidigt som man slipper väldigt mycket av det man upplever i en renodlad storstadsmiljö med trafik och avstånd. Det är en annan typ av liv, och det driver en viss typ av människor som påverkar stadens karaktär. Kreationsmöjligheterna är enorma.
Vad är det första du kommer göra när du kommer dit?
– Mitt primära fokus när jag kommer dit kommer vara att lära känna byrån och människorna där. Jag tror inte man kan ha någon annan ambitionsnivå än det initialt. Om man tror sig ha en absolut uppfattning om vad som behöver göras, då tror jag man gör fel. Man är inte bättre än människorna man har runt omkring sig. Det är ju också väldigt nytt och annorlunda, att bo och leva i ett annat land och i en annan kultur. I och med att Lori (Senecal) är kvar fram tills årsskiftet så ges det goda förutsättningar för mig att sätta mig in i saker och ting. Sedan har jag ju den senaste tiden haft väldigt mycket kontakt med dem, så helt främmande är det inte.
Om du får blicka bakåt – vad är du mest stolt över under din tid som vd på F&B?
– Jag har svårt att se det så. Det är inte jag som har gjort någonting, för så fungerar det inte. Man gör väldigt få saker själv. I vår bolagsform och så som vi har drivit verksamheten så är det kanske ännu mera sant. Det jag är mest stolt över är att vi har lyckats, och det är ganska unikt generellt, med att lyckas hålla oss på en så pass hög nivå under en så lång tid. Även i ett internationellt perspektiv har vi lyckats hålla uppe den kreativa nivån, och det är det inte så många som har gjort. Det tycker jag är härligt.
Vad beror det på?
– Det är jobben vi gör och den utveckling vi har av människor här på byrån som är förklaring till det. Bryter man ner allting så handlar det till syvende och sist om arbetena vi gör och människorna som gör dem, det är det som betyder någonting.
Vad har varit roligast?
– Efter alla mina år är det som är absolut roligast av allt när man ser unga människor utvecklas, det är nog det som ger överlägset mest kickar – att känna sig i någon grad delaktig i det. Alla här är ju på något sätt delaktiga i varandras utveckling.
Vad ser du för utmaningar framöver?
– Den dagen man slutar se varje dag som en utmaning och något väldigt svårt, då kommer man inte lyckas särskilt bra, för det här är fruktansvärt svårt och en daglig utmaning. Sedan kan ju det låta väldigt jobbigt, men om man har byggt en bra grundstruktur och välfungerande organisation och kultur, och delar den utmaningen tillsammans med andra, är det inte särskilt betungande, utan stimulerande. Det är svårt att veta hur det kommer se ut imorgon, för det är en ständig föränderlig värld, men det är också det som gör det så fantastiskt, och det måste man bara acceptera.
Silla Levin har sagt att huvudfokus för F&B, trots den internationella expansionen, kommer ligga på den svenska marknaden framöver. Håller du med om att det är rätt väg att gå?
– Absolut. Jag är helt övertygad om att förutsättningarna för internationell resa, oavsett vilken form, är att man står stabilt hemma. Det är superviktigt.
Vad kommer du ge henne för goda råd när du lämnar över?
– Det är något som stannar mellan mig och Silla. Skälet till det är att hon måste ha rätt att värdera om de är relevanta råd eller inte. Det blir hennes egendom som hon får göra vad hon vill med, de kan ju vara dåliga, vem vet. Det får hon avgöra.