"Det amerikanska valet i söket"

2016-11-11 13:46  

BLOGG. Är ni inte mättade på det amerikanska valet ännu så finns det mer intressant information att hämta i Google Trends, skriver Jaana Vickhoff.

Jag satt och påbörjade ett inlägg på ett utvalt tema men kände ganska snabbt att jag egentligen tänkte på annat. Två saker fyller mitt och säkert de flestas nyhetsflöde på sociala medier för tillfället- Donald Trump och snö. Du är som jag kanske lite mättad på att höra och läsa ”Hur kunde Trump bli president”, ”Kaos i trafiken”, ”Det snöar, du kan aldrig ana vad som hände sen…”- dels i de sociala kanalerna och dels på nyheterna som naturligtvis har rapporterat flitigt om både snökaos och presidentval.

Men vilka frågor var det egentligen som folket ville ha svar på gällande valet? Om ni ännu inte har fått nog av Trump och Clinton så kan ni hitta en hel del intressant information i Google Trends – information gällande vilka frågor det amerikanska folket faktiskt ställt sig de senaste dagarna.

Google Trends har satt ihop en sammanfattning över valet: ”Elections in Search 2016”.

Även fast det nu står klart vem som vann så kan det ändå vara intressant att gå in och kika på hur sökintresset har sett ut. Google Trends har jag pratat om förut men det är som sagt ett väldigt kul verktyg där ni hittar en massa spännande insikter. I det här fallet har de dessutom gjort hela jobbet åt er så det är bara att klicka sig in och kolla.

Här ser ni till exempel att den stat där intresset för Trump är som störst är South Dakota och bland de vanligaste sökfrågorna rörande Trump den senaste dagen hittar vi: Who is going to win the election, Trump or Clinton?, Where is Trump right now?, Can Trump win the Presidency?, Why should I vote for Donald Trump? samt Why do people like Trump?

Topp fem sökfrågor rörande Clinton är istället: Who is going to win the election, Trump or Hillary?, How many emails did Hillary delete?, Why vote for Hillary?, Is Hillary Clinton Republican? samt Will Hillary win the Presidential election? Och det är i District of Columbia som störst intresse för henne visats.

Ni kan även djupdyka i hur sökbeteendet ser ut i varje stat och vilka topics (som till exempel vapenkontroll, immigration och abort) som flest har sökt efter i olika delar av landet.

I ordmolnsbilden ovan ser ni de vanligaste sökningarna på Google.com i USA som involverar Donald Trump. Datan är från Google Adwords Keyword Planner med genomsnittliga sökvolymer, vilket gör att de skiljer sig lite mot de trendande sökningarna i Google Trends. Ju större texten är desto vanligare sökfråga och vi kan se att allra hetast är frågor som rör den framtida presidentens twitterkonto, hans familj, ålder och rikedom.

Att den Kanadensiska immigrationssiten kraschade i samband med att Trump utnämndes till president har väl få missat. Så här har intresset i USA sett ut för just ”Canadian immigration” under de senaste sju dagarna:Bildkälla: Google Trends

Intresset för att flytta till Kanada har varit som störst från Vermont och Washington på första och andra plats till Kalifornien och Maryland på nionde och tionde plats och nådde sin peak, föga förvånande, runt valdagen.

Återigen, gå gärna in och klicka dig runt i Google Trends för att se mer om presidentvalet. Du hittar kanske ingen banbrytande ny information men det är ändå lite kul att leta runt lite, inte minst för att lära dig mer om själva verktyget och de möjligheter som finns där.

Trevlig helg!

Jaana Vickhoff

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt