Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bildspel

Shingy: "Informationsöverflödet är helt oöverskådligt"

Publicerad: 10 September 2016, 05:00
Uppdaterad: 12 September 2016, 06:23

LÖRDAGSINTERVJU. AOL:s "digitala profet" David ”Shingy”, Shing, om utmaningarna i kommunikationsbranschen, hur publicister ska hantera Facebook och vilket innehåll som kommer premieras i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Mindshare

Han är självutnämnd digital profet och har sedan 2007 haft flera toppjobb inom marknadsföring på AOL. När Mindshare i veckan bjöd in till inspirationsdagen ”Huddle” gästade den färgstarke australiensaren David ”Shingy” Shing.

Vad har du pratat om i dag?

Först och främst: Vad jag gillar med Mindshares "Huddle" är att de investerar för att människor ska förstå var vi är på väg och kontextualisera förändringarna i branschen. Så, jag har kommit hit för att hjälpa till att kontextualisera vad som händer i branschen. Och verkligheten är den att det är en väldigt, väldigt händelserik tid.

Vad är det som händer?

Fragmentiseringen har smugit sig på oss och vi måste kombinera smarta plattformar med kreativa lösningar. Temat för dagen är ”man vs machine”. Jag tror inte det handlar om ”man vs machine”. Det handlar snarare om ”man plus machine”.

Vad exakt menar du menar du med "fragmentiseringen"?

– Säg att du har 40 applikationer installerade på din mobiltelefon. Du använder fem av dem. Det är fragmentisering. I stället för att enbart gå till ett forum för ett syfte så använder du flera saker för samma syfte. Du kombinerar dina intressen med hjälp av din telefon. Det kan vara allt från musik till nyheter och konst. Men så fort du lämnar en plats för en annan så har du blivit distraherad från vad vi försöker göra: vilket är att få dig att stanna.

– Bara på sociala medier finns du förmodligen på fyra eller fem olika plattformar samtidigt och du hanterar antingen alla plattformar på samma sätt, eller så är ditt beteende unikt för varje specifik plattform. Många tror att man kan använda samma typ av content på alla plattformar. Men jag tror inte det är rätt. Fragmentiseringen är många olika platser som skapar miljöer i vilka vi tillåts bli distraherade. Frågan blir därför hur man kan engagera sig med användarna i varje specifik plattform. Det finns ingen ”one size fits all”.

Ett problem för svenska publicister är att Facebook och Google tar omkring 75 procent av den digitala annonsmarknaden. Hur kan de arbeta för att rita om spelplanen?

– Hela branschen förändras radikalt och det beror på en kombination av orsaker. Jag tror att publicister måste bli mer relevanta för platsen där samtalet äger rum och bygga ett värde kring den egna plattformen, så att användarna kan ha ett samtal som känns relevant och distinkt från andra plattformar som Google för sök och Facebook för socialt engagemang.

– Publicister måste producera innehåll som startar en konversation på sociala plattformar. Men konversationen ska inte avslutas där. Avslutet borde vara din artikel.

– Det handlar om att bli relevant för plattformarna där diskussionen sker. Det är en fin balans. Det flesta kan inte tjäna pengar på Facebook, men de kan använda Facebook som en referens till sitt eget innehåll och då måste artikeln, videon eller vilket medie det än är, vara relevant för läsaren. Så, du hittar en vinkel som blir en konversationsstartare. Konversationen bör ske på sociala medier. Det är vad de är gjorda för. Men för att få substansen av konversationen behöver diskussionen sluta på din domän. Facebook ska ses som en influens till det egna materialet.

Kan publicister utmana Facebook och Google?

– Jag tror inte det. De är för stora och viktiga spelare. För publicister handlar det om att rationalisera vad man gör. Och jag vill betona ”Slow journalism”. Jag tror att vi går tillbaka till det långa berättandet, till en miljö där ”more is not more. But less is more”.  Informationsöverflödet har helt enkelt blivit oöverskådligt. Men det långa berättandet kanske inte sker i text eller artiklar. Det kanske är en helt annan typ av berättande? Kanske virtual reality?

Ämnen i artikeln:

Mindshare

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.