Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vetenskapsradions chef blir kommentator på heltid

Publicerad: 22 november 2021, 09:52

Ulrika Björksten, chef för Sveriges Radios Vetenskapsradion övergår till att bli kommentator på heltid, skriver public service-bolaget i ett pressmeddelande.

Foto: SR/Janne Næss

Ulrika Björksten, chef för Sveriges Radios Vetenskapsradion, övergår till att bli kommentator på heltid, skriver public service-bolaget i ett pressmeddelande. ”Ulrikas omfattande kunskap och förmåga är en tillgång för Sveriges Radios stora publik”, säger P1 kanalansvariga Nina Glans, i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioPublic service

Hennes roll som vetenskapskommentator kommer att vara nära knuten till Ekoredaktionen men hon kommer samtidigt medverka i flera olika sändningar och program, skriver Sveriges Radio.

– Pandemin har visat att behovet av en vetenskapskommentator är stort. Ulrikas omfattande kunskap och förmåga att förklara och analysera inom det vetenskapliga fältet är en tillgång för Sveriges Radios stora publik. Det blir nu möjligt att ge lyssnarna fler perspektiv och insikter i frågor där den vetenskapliga forskningen spelar en roll, säger Nina Glans, kanalansvarig för P1.

Ulrika Björksten är filosofie doktor i fysikalisk kemi och har varit vetenskapsjournalist i 25 år. Hon har varit chef för Sveriges Radios Vetenskapsredaktion de senaste tio åren.

– Många av dagens stora samhällsutmaningar är beroende av vetenskapen, både för att vi ska förstå dem och för att hitta lösningar. Det är såväl pandemin som klimatförändringen tydliga exempel på. Därför ser jag det som en demokratifråga att göra vetenskap tillgängligt för alla och är väldigt glad att jag i den här nya rollen får möjlighet att få in det vetenskapliga perspektivet i ännu fler sammanhang, säger Ulrika Björkstén.

Ulrika Björkstén tillträder rollen omgående och ersätts tills vidare av Lars Broström som blir tillförordnad chef på Vetenskapsradion.

LÄS MER: Ljudvågen väller fram – här är alla artiklar

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev