onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska medier blir allt mer jämställda, enligt rapport

Publicerad: 15 juli 2021, 09:51

Foto: Kzenon

Svenska medier ligger längre fram inom jämställdhetsarbetet än för fem år sedan, men globalt står det still. Det visar rapporten ”Räkna med kvinnor”.


Alicia Price

alicia.price@dagensmedia.se


I Sverige genomförs mätningarna av Medieinstitutet Fojo och Göteborgs universitets institution för journalistik, medier och kommunikation. Resultat presenteras vart femte år.

För första gången på 20 år har svenska medier ökat andelen kvinnor inom nyheterna. Andelen deltagande kvinnor år 2020 var 38 procent i Sverige (2015: 31 procent), i jämförelse med den globala siffran 25 procent (2015: 24 procent). 

I rapporten noterar man att svensk coronarapportering är något mer jämställd än övriga nyheter, med 40 procent kvinnor.

Rapporten undersöker även hur medier väljer ut experter. År 2020 var endast 21 procent av experter i medierna kvinnor, en siffra som står oförändrad sedan 2015. Männen utgör också majoriteten av nyhetsreportrar, på 56 procent. Dock är en majoritet av nyhetspresentatörer, 77 procent, kvinnor. Minst kvinnor förekommer enligt rapporten i nyhetsämnena brott och våld, och flest inom kändisar, kultur och sport.

Enligt rapporten kan den ökade jämställdheten förklaras av att fler redaktioner jobbar systematiskt med jämställdhet, samt använder sig av digitala mätverktyg.

– Det är roligt att se att redaktioner skapar rutiner för mer balanserade nyheter, men nyheterna är fortfarande inte jämställda, varken i Sverige eller globalt, säger Maria Edström, docent i journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev