söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ska betala 4,5 miljoner – plus ränta

Publicerad: 29 april 2011, 13:51

Hans fängelsestraff på fem år fastställdes nyligen i hovrätten. Nu är det dags för Johan af Donner att börja betala tillbaka de pengar han belönat sig själv med.

Ämnen i artikeln:

Röda Korset Johan af Donner

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Johan af Donner, Röda Korsets före detta kommunikationschef, dömdes nyligen i Svea hovrätt till fem års fängelse för sin svindel – där välgörenhetsorganisationerna Röda Korset och Cancerfonden plockats på närmare 8 miljoner kronor med hjälp av falska fakturor.

Som dagensmedia.se tidigare kunde berätta har försäkringsbolaget Chartis ersatt Röda Korset för den direkta ekonomiska skadan.

Den 19 juli 2010 betalade Chartis 5 000 000 kronor till Röda Korset. I en separat rättsprocess har Chartis i sin tur krävt Johan af Donner på pengarna, vilket dagensmedia.se kunde berätta i december.

Johan af Donner har gått med på att betala 4 521 250.

Och i en så kallad deldom har Stockholms tingsrätt nu slagit fast att han ska betala den summan – plus ränta.

”Johan af Donner ska till Chartis Europe SA Frankrike filial Sverige betala 4 521 250 kr jämte ränta enligt 6 § räntelagen (1975:635) från och med den 19 juli 2010 till dess betalning sker”, skriver rätten i sin dom.

Därmed återstår 478 750 kronor som Chartis och Donner inte är överrens om.

I en intervju med tidningen Resumé sade Johan af Donner nyligen att han har börjat betala tillbaka på skulden samt att hans mål är att bli helt skuldfri.

På frågan vad han gjorde med pengarna svarade han:

– Jag hade ganska många hål att stoppa i. Bland annat hade jag blivit förälskad i en byggnad i Sörmland som familjen började att hyra. Utöver det hade vi ett svindyrt boende i stan och ett hus i Torekov. Pengarna försvann i den dagliga driften och öronmärktes inte.

Johan af Donner uppgav i intervjun att han nu lever på en för tidigt uttagen pension samt avsatta pensionspengar.

– De kommer ju att ta slut och jag behöver hitta ett sätt att tjäna pengar på när jag blir fri.

Han vill börja avtjäna sitt straff inom en snar framtid.

– Om jag kan kliva in i fängelset i slutet på juli eller augusti vore det bra. Jag vill få det här gjort och börja leva mitt liv igen, sade Johan af Donner till Resumé.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev