söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Schibsted-systrarna kräver upplösning av förvaltningsbolaget

Publicerad: 23 november 2021, 12:00

Foto: JANNE NAESS

Schibstedättlingen Tinius Nagell-Erichsens tre döttrar är i rätten i veckan och kräver att stiftelsen Tinius löser ut systrarna eller upplöser bolaget som kontrollerar 25 procent av aktierna i Schibsted.

Ämnen i artikeln:

Schibsted

LH

Lars Herlin


Hela den här veckan pågår i sal 327 i Oslo tingsrätt rättegången där tre döttrar, Karina Nagell-Erichsen, Susanne Nagell-Erichsen och Margrete Nagell-Erichsen, till legendariska Schibsted ägaren Tinius Nagell-Erichsen kräver att stiftelsen Tinius löser ut systrarna eller upplöser bolaget som kontrollerar 25 procent av aktierna i Schibsted. Systrarnas broder Jan Nagell-Erichsen fick förra året knappt en miljard kronor för sina aktier i Stiftelsen Tinius förvaltningsbolag, Blommenholm Industrier och samma erbjudande har gått till de tre systrarna som dock tackat nej till det budet. Systrarna vill ha mer och har därför stämt bolaget. Systrarna är också missnöjda och menar att dom blivit illa behandlade och nonchalerade i bolaget där Stiftelsen Tinius sitter på den enda aktien som har rösträtt. Hela veckan är avsatt till förhandlingarna och Stiftelsen har kallat bland annat Schibsted ordförande Ole Jacob Sunde att vittna.

Går rätten med på att upplösa bolaget och avyttra tillgångarna riskeras hela konstruktionen som garanterar Aftenposten och VG redaktionellt oberoende menar Tinius stiftelsens advokat i en inlaga.

Schibsted var värt NOK 1 miljard när Tinius Nagell-Erichsen avled 2007. Nu är Blommenholms aktiepost värt i runda slängar 30 miljarder.

Testamentet skrevs en gång för att skydda Schibsteds tidningar, men Schibsted har blivit så mycket större utanför tidningarna och därför har testamentet spelat ut sin roll, menar systrarna som också klagar över den dåliga utdelningen äts upp av deras förmögenhetsskatt.

LÄS MER: Lars Herlin: Därför slåss Schibsted-ättlingarna om ytterligare 300 miljoner norska kronor 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev