måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Linnéa Kihlström: Schibsted-direktörens anklagelser om avtalsbrott är löjliga

Schibsteds vd, Kristin Skogen Lund, anklagar Dagens Media för avtalsbrott. Det får mig att fundera över hur hon själv är van att behandlas av medier samt hur mediehusets egna journalister förväntas agera i liknande situationer, skriver Dagens Medias chefredaktör och ansvariga utgivare Linnéa Kihlström.

Publicerad: 25 januari 2023, 10:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Den dag direktören på ett av Nordens största mediehus kan få en publicering i Dagens Media framskjuten genom utskällningar av våra reportrar, eller på annat sätt ha utövat påtryckningar, lovar jag att kliva av som ansvarig utgivare”, skriver Linnéa Kihlström.

Foto: Gabriel Liljevall/Janne Næss


Ämnen i artikeln:

Dagens MediaSchibstedKristin Skogen LundToppnyheter eftermiddag

I måndags kunde Dagens Media berätta att ett nytt sparpaket väntar Schibsted. Efter publiceringen hävdar Schibsteds högste chef, vd:n Kristin Skogen Lund, felaktigt genom kollegan Siv Juvik Tveitnes, som är koncernchef för affärsområdet News Media, i norska medier att det har funnits ”en tydlig överenskommelse” med Dagens Media om att inte köra ut uppgifterna förrän dagen därpå. Vidare anklagar Schibsteds högsta ledning oss för att ha ”brutit mot ett avtal”.

Är jag förvånad? Inte särskilt. När Kristin Skogen Lund förstod att vi tänkte publicera skrek hon nämligen att hon skulle ”göra en stor sak av detta” – innan hon slängde på luren med reportern. Detta trots att beslutet helt och hållet ligger i ansvarig utgivares händer, vilket reportern också påpekade innan samtalet.

Det som hände i början av veckan var att Kristin Skogen Lund – mitt under en intervju – berättar att Schibsted kommer att avisera ett sparpaket. I samma andetag ber hon oss att avvakta med att skriva om det tills de har hållit ett stormöte dagen därpå. Men precis som jag sade till norska Medier24: Den sortens krav ställer man inte till reportern under pågående intervju. Det borde en mediedirektör känna till.

Inom journalistiken händer det att redaktioner kommer överens med en person eller ett företag om att inte publicera en nyhet förrän på utsatt datum. I utbyte får redaktionen då ofta exklusivitet, förhandsinformation och intervjuer med de inblandade. I de fallen är det en tydlig och ibland till och med skriftlig överenskommelse – ett embargo.

Det här var inte en sådan situation. Inför intervjun med Kristin Skogen Lund fanns det inga överenskommelser om när texten skulle publiceras. Det var en uttalad intervjusituation där en mycket skicklig och erfaren branschjournalist mötte en medievan och mäktig mediedirektör. Såväl ämnen som tidpunkt var klart sedan en vecka tillbaka. Det fanns med andra ord inga oklarheter kring varför vi var där när vi klev in i rummet.

Jag har full förståelse för att Kristin Skogen Lund har hamnat i en riktig skitsits. Men ska Dagens Media ta hänsyn till det? Nej. Borde hon veta bättre? Ja. Dessutom: Det sätt hon – och ledningskollegorna – har valt att hantera detta på får mig att allvarligt fundera över hur hon själv är van att behandlas av medier, hennes syn på pressetik samt hur journalisterna på de mediehus hon är vd för (där ingår bland annat Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Omni) förväntas agera i liknande situationer.

Den dag direktören på ett av Nordens största mediehus kan få en publicering i Dagens Media framskjuten genom utskällningar av våra reportrar, eller på annat sätt ha utövat påtryckningar, lovar jag att kliva av som ansvarig utgivare.

Det finns många svåra utgivarbeslut. Detta var inte ett sådant – trots varningar om att det ”kan få konsekvenser för framtida relationer”.

Uppdatering: Senare återkommer Kristin Skogen Lund med ett svar på Dagens Medias kritik. Läs svaret i sin helhet här. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev