Nyheter
Reportrar utan gränser vill ställa israeliskt företag inför rätta
Publicerad: 19 juli 2021, 13:34
Spionprogrammet Pegasus utnyttjar en svaghet i Whatsapp för att komma åt användarens data.
Foto: Pixabay
Det israeliska företaget NSO Groups spionprogram Pegasus har visat sig övervaka aktivister, journalister och jurister, och nu vill Reportrar utan gränser ta rättsliga åtgärder.
Det är organisationen Forbidden Stories, som tillsammans med Amnesty och Citizen Lab har kartlagt en dataläcka från programmet.
Enligt NSO Group används spionprogrammet Pegasus bara mot terrorister och grovt kriminella, något som många har ifrågasatt. Tjänsten har sålts till ett flertal auktoritära stater och regimer, som Azerbajdzjan och Saudiarabien. Även demokratiska stater, som Indien och Mexiko, har använt Pegasus mot journalister, och en EU-stat: Ungern.
Pegasus fungerar genom att utnyttja Whatsapp och på så sätt skicka infekterade filer som öppnas automatiskt. Av de 50 000 telefonnummer som var övervakade, tillhörde minst 180 stycken journalister. Genom programmet får klienten tillgång till all data på mobiltelefonen, inklusive kameran och mikrofonen, enligt analys gjord av Amnesty.
LÄS MER: Viktor Orbán och Jair Bolsonaro rankas som pressfrihetens värsta fiender
Nu planerar alltså Reportrar utan gränser (RSF) att ställa företaget inför rätta. Processen sköts av kontoret i Paris, berättar Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
– NSO Group står redan inför rätta i Kalifornien, där de har blivit stämda. Vi planerar helt enkelt liknande åtgärder i ett eller flera länder, eftersom vi i och med denna rapport vet att Pegasus har använts för bevakning av journalister.
Det är ännu inte klart i vilka länder som rättsprocesser kommer inledas, men enligt Erik Halkjaer är det troligt att Mexiko är ett av dem. Det kan även bli en rättsprocess i Israel, tror han.
– Redan 2017 kunde vi avslöja att programmet användes i Mexiko, och att en del av de övervakade journalisterna senare har mördats. Det går inte att fastställa att Pegasus var del av att de dödades, men det är svårt att inte se ett samband, säger Erik Halkjaer.
– Vi menar att alla länder där det säljs produkter av denna typ så är regeringen ansvarig. Liknande produkter har sålts från tyska och italienska företag, och där har de blivit stoppade eller åtalade. Israel uppmuntrar till exporten, så det klart att de har ett visst ansvar.
Extra anmärkningsvärt är det att journalister i Ungern har blivit övervakade, och RSF är kritiska till att EU inte har agerat.
– Vi tycker det är dags för EU att ställa Ungern till svars för bristen på pressfrihet, och det har vi förespråkat länge. Det här är bara ytterligare bevis, säger Erik Halkjaer.
LÄS MER: EU-parlamentarikerns krav: Techjättarna måste regleras
Inga svenska journalister verkar ha berörts av läckan.