söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reportrar utan gränser inrättar krisfond för utsatta journalister

Publicerad: 8 april 2022, 11:32

Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Foto: Pressbild/TT Nyhetsbyrån

På sju veckor har Reportrar utan gränser i Sverige tagit emot 2,7 miljoner kronor. Nu inrättar de en krisfond för journalister och har avsatt en miljon till insatser i Ukraina, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserUkraina

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Reportrar utan gränser (RSF) i Sverige skriver att organisationen har levererat över 200 skyddsvästar till Pressfrihetscentret i Ukraina samtidigt som den övriga organisationen levererat ytterligare ett 50-tal skyddsvästar, 100 hjälmar och över 1 000 förstahjälpenpaket. Fler än 80 lokala ukrainska journalister har dessutom genomgått säkerhetskurser.

Organisationen skriver att de hittills tagit emot 2,7 miljoner i gåvor.

– Det är helt fantastiskt. Vi kämpar för journalisters säkerhet och möjlighet att arbeta över hela världen, men det är ofta svårt att nå ut i bruset. Att så många svenskar på detta vis nu ställer sig upp för vårt arbete för pressfrihet kan vara ett tecken på ett skifte där allt fler väljer att öppet ta ställning för oberoende journalistik i tider av ökande hot från auktoritära makthavare, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Bauer Media har skickat radioutrustning till Ukraina

Hittills ska en miljon ha avsatts för för direkta insatser i Ukraina och vid ett styrelsemöte den 6 april beslutade RSF Sverige att inrätta en krisfond med en miljon kronor för att kunna ge stöd i form av sjukvård, juridisk hjälp, ersättning för uppehälle vid flykt eller till anhöriga till journalister i fängelse. Krisfonden ska även kunna bistå organisationer eller medier som utsätts för attacker, plundring eller vandalism. Fonden ska kunna nå ut till journalister i hela världen. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev