söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”De gynnades av mitt arbete”

Publicerad: 14 januari 2011, 09:51

Han stoppade välgörenhetspengar i egen ficka. Men trots det anser Johan af Donner att han inte orsakat någon skada för Röda Korset.

Ämnen i artikeln:

CancerfondenRöda Korset Johan af Donner

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Som dagensmedia.se kunde berätta den 23 december jagas Röda Korsets före detta kommunikationschef av försäkringsbolaget Chartis Europe.

Orsaken är att Chartis betalat ut 5 miljoner kronor till Röda Korset i kölvattnet av den mångmiljonsvindel som Johan af Donner iscensatte med hjälp av två medbrottslingar.

Nu kräver Chartis i sin tur Johan af Donner på pengarna.

Som dagensmedia.se tidigare rapporterat motsätter sig Johan af Donner kravet.

Han anser inte att miljonsvindeln orsakat någon reell skada för välgörenhetsorganisationen.

– Röda Korset har inte lidigt någon verklig skada och kan därför inte kompenseras, skrev Johan af Donner själv när han för första gången bestridde Chartis krav.

Nu har Johan af Donner utvecklat detta resonemang, skriver Aftonbladet.

”En skada i detta fall måste grundas på antaganden om hur det skulle sett ut om jag inte hade arbetat för dem, inte hade arbetat övertid och inte beklagligtvis kompenserat mig själv på det olämpliga sätt som tyvärr blev fallet. Svaret på den frågan är att fordringsägarna hade haft mindre att tillgå. De gynnades helt enkelt av mitt arbete, även med beaktande av mitt olovliga agerande.”, skriver Johan af Donner enligt Aftonbladet.

Johan af Donner dömdes i tingsrätten till fem års fängelse för att via falska fakturor ha belönat sig själv under många år.

Domen är överklagad och fallet väntas prövas i hovrätten under våren.

Tidigare har Johan af Donner uppgett att han velat göra rätt för sig.

Hans målsättning är dock att han över tiden ska betala tillbaka de pengar som han anses vara skyldig, skrev Kriminalvården i ett yttrande som grundar sig i en intervju med Johan af Donner.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev