Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Viktig dom om läsarkommentarer

Publicerad: 1 oktober 2012, 11:02


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Det har länge varit oklart hur kommentarsfält ska designas för att sajten inte ska förlora sitt grundlagsskydd. Nu har Linköpings tingsrätt tagit ställning i frågan.

Det har länge varit oklart hur tydligt efterhandsmodererade läsarkommentarer måste särskiljas från övrigt material för att sajtens redaktionella del inte ska falla utanför grundlagsskyddet. En hård tolkning av lagen skulle kunna innebära att kommentarerna måste ligga i ett eget fönster.

Nu har Linköpings tingsrätt kommit fram till att det räcker med en bård. I ett fall där en person anmält en kommentar på Juridikfrontens hemsida (med efterhandsmodererade kommentarer) konstaterar tingsrätten:

”Ovanför det textinmatningsfält där besökare kunde skriva sina kommentarer stod tydligt angivet att ‘Kommentarerna förhandsgranskas ej; kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen!’. När kommentarer var lämnade avgränsades det redaktionella materialet från kommentarerna av en bård i avvikande färg, i vilken det angavs att det skett en reaktion på artikeln. Det får mot denna bakgrund anses att för besökare måste besökarkommentarerna och det redaktionella materialet ha framstått som två från varandra skilda delar.”

Det innebär att Juridikfronten inte ansvarar för kommentarerna på sajten, men att det redaktionella innehållet fortfarande är grundlagsskyddat.

En mycket välkommen dom, eftersom en hårdare tolkning hade omöjliggjort i stort sett alla dagens kommentarsfält, inte minst för de som använder Disqus med dess standardutförande.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev