Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Varför är det roligt att lura medier?

Publicerad: 9 januari 2014, 10:12


Det är ingen nyhet att det går att lura journalister. Och som verkligheten ser ut är det ingen sport heller. Men efter den senaste tidens fejkade pressmeddelanden kanske det blir svårare.

Signaturen A.Stjaernblom har på Flashback sagt sig vara avsändaren till det falska mejlet från Umeås kommunalråd Lennart Holmlund där han kallar en SVT-reporter för ungjävel. Signaturen har där också sagt sig ligga bakom de falska pressmeddelandena från Sveriges Radios Musikhjälpen. Men den tråden, som Metros Jack Werner försökt nysta upp här, går inte längre att nå.

Men i en annan tråd på forumet är samma signatur glad för det engagemang som lagts ner på att driva med journalister.

Flera andra redaktioner har också fått falska pressmeddelanden som sannolikt har inspirerats av personer som i alla fall läst tråden på Flashback, bland annat för att alla fejkade mejl har skickats från samma tjeckiska källa.

Jag har kluvna känslor inför den eller de person(er) som ligger bakom detta.

Klarar av man av att skicka en så bra förfalskning att inte ens den påstådda avsändaren genomskådar det, som i fallet med Lennart Holmlund, är det en bedrift. Det kräver också detaljkunskaper om honom för att kunna formulera sig så bra att varken Holmlund själv eller redaktionen direkt ser att det är ett påhittat mejl.

Västerbottensnytt gjorde allt man kan begära, de kollade med kommunens it-avdelning och med den påstådda avsändaren, och fick inga dementier, innan de gick ut med ungjävel-nyheten.

De redaktioner som gått på de falska nyheterna om nya droger eller att Musikhjälpen ska sända från nya orter går också att förstå.

När det kommer ett välformulerat pressmeddelande från en till synes känd källa med en bra nyhet finns det sannolikt i varje webb-reporters ryggmärg att få ut själva nyheten på sajten samtidigt som man ringer presskontakten för fler kommentarer.

När dessa sedan dementerat att de skickat något pressmeddelande svär reportern säkert en ramsa, bokstavligt eller bildligt, och avpublicerar nyheten samtidigt som hen börjar formulera en dementi. Som på till exempel Haparandabladet eller Skövde Nyheter.

A.Stjaernblom säger till Västerbottensnytt att hen gjorde det för att bevisa att mejladresser inte är knutna till en person och för att hen roas över att se er publicera falska nyheter. Journalister är ett lat släkte som större delen av befolkningen hyser ett förakt emot,

Kanske är jag jävig, men min åsikt är att det första är en självklarhet och det andra en förbannad lögn. Det handlar inte om lättja och dålig källkoll utan om ambitioner och högt tempo.

Sedan är det flera redaktioner som med tur eller skicklighet genomskådat bluffarna.

Norrköpings-Tidningar fick ett pressmeddelande från polisen om en ny drog som kommit dit. Men vid en koll visade det sig att det falskt.

Och sent i går kväll kom det mejl till tidningarna på Gotland om att Gotlandsbåten infört en ny prislista. Bland annat skulle alla som inte var folkbokförda på ön få en gratis resa dit för att gynna turismen. Avsändare var rederiets marknadschef. Men det var en fejk.

Vilket visade sig när tidningsredaktionerna ringde för att kolla om det verkligen stämde. För tidigare samma dag hade Gotlandsbåten presenterat sin nya prislista utan att nämna den nyheten med ett ord. Läs mer här:

Det är aldrig rätt att göra fel. Men det händer. Reparerar man misstagen så långt det går och försöker undvika att göra om dem behöver skadan inte bli så stor.

Och förhoppningsvis kommer fler webbredaktioner nu att ge sig tid att ringa det där samtalet INNAN de lägger ut nyheten. Både för att få en egen kommentar och för att kolla så att det verkligen är avsändaren som har skickat det.

Ett tips: många företag och myndigheter har pressrum på sina sajter. Där brukar de lägga upp de meddelanden som skickas ut. Dessa sajter går givetvis också hacka men om samma budskap finns där som i mejlet du nyss fick ökar sannolikheten för att det är korrekt.

Mikael Marklund

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev