Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Utmaningarna i Sarajevo

Publicerad: 25 april 2016, 04:43


MM

Mikael Marklund


Affärsmodellerna krackelerar för medieföretag över hela Europa. Samtidigt växer de extremistiska och ickedemokratiska krafterna. Det finns mycket att hantera i Sarajevo, värdstad för det årliga stora EFJ-mötet.

Jag befinner mig just nu i Sarajevo, där den europeiska journalistfederationen, EFJ, håller sin motsvarighet till kongress. Och vi fick nyss veta att inte alla deltagare lyckas ta sig hit, en palestinsk kollega har gripits på vägen.

Journalistfamiljen reagerar nu, precis som oftast, med att kräva omedelbart frisläppande. Förstås.

Samtidigt minns jag hur det var när vi träffades senast inom EFJ. På mötet i Montenegro i fjol var de palestinska observatörerna rasande, därför att en sent inkommen motion om deras utsatthet avvisades på grund av tekniska skäl. Palestinierna ansåg att formaliabeslutet var en skymf, och lät hela mötet få veta det.

De israeliska observatörerna var inte lika missnöjda och gav gärna sin bild, vilket ledde till hård och ovärdig ordväxling mitt under pågående möte. När israelerna dessutom filmade själva voteringen så exploderade i sin tur den bulgariska delegationen, som tyckte att transparensen i detta fall mer kändes som forna tiders övervakning. Som en följd av det handlar flera motioner i år om vilka gäster som får bjudas in. Varken det palestinska eller israeliska journalistförbundet är nämligen medlemmar av EFJ.

Men det är å andra sidan journalistförbunden i såväl Grekland som Makedonien. Och därför fick vi senast i Montenegro även ta del av konflikten angående vem som äger rätten till just namnet Makedonien. Lägg därtill den ständigt återkommande konflikten om vilka arbetsspråk som ska vara officiella så förstår du att vi pratar om ett EU eller FN i miniformat när vi träffas i journalistfederationerna.

Men i år står även andra utmaningar på dagordningen. Inte minst därför att ett av de polska förbunden anser att EFJs kritik av de polska medielagarna varit för hård. Att det skulle vara orimligt när politiker detaljstyr Public Service anser inte just detta polska förbund (Det finns dock två polska journalistförbund till..). De vill därför att EFJ i fortsättningen alltid ska informera om att åtminstone ett polskt förbund inte delar federationens åsikter. Att detta förbund anses stå nuvarande polska regeringsparti nära tror jag att du förstår.

Och som en härlig balans kräver det brittiska journalistförbundet samtidigt i en annan motion ännu starkare kraft från EFJ för att motverka just sådan utveckling som den i Polen.

Så det lär bli händelserikt på mötet även i år. Och givande. För det är ju trots allt så att även om meningsskiljaktigheter som de ovan sticker ut så enas vi samtidigt om så mycket mer. Affärsmodellernas krackelering slår hårt mot kolleger i hela Europa, precis som den framväxande extremismen och krafter som vill underminera demokratin. Tron på att journalistiken alltid tjänar något gott förenar oss, och alla som deltagit i internationella övningar vet att det alltid uppstår konflikter. Det betyder inte att internationellt samarbete är hopplöst, bara att vi inte pratar tillräckligt mycket med varandra. Eller lyssnar för den delen.

Därför är det extra symboliskt att vi nu träffas just i Sarajevo för att samtala om våra gemensamma utmaningar. Denna stad som likt få andra genomgått så många prövningar på grund av nationalismens onda mål. Och som förhoppningsvis leder oss alla till eftertanke.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev