lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Utgivarna och SJF – starta blixtkampanj för Wares Kahn

Publicerad: 9 januari 2017, 12:30

Ämnen i artikeln:

SJFUtgivarna

MM

Mikael Marklund


Fortfarande går det att stoppa utvisningen av journalisten Wares Kahn – som om han skickas till Kabul löper stor risk att dödas. En massiv kampanj från TU och SJF skulle kunna övertyga myndigheterna att ompröva hans fall.

Natten till Lucia stoppades Wares Kahn utvisning i absolut sista stund. Han slapp kliva på planet som skulle till Kabul. Där väntade talibanerna. Och en säker död trodde han själv.

– En snabb googling bort finns alla mina artiklar och filmer, blir jag inte dödad av talibanerna så blir jag det av politiker jag granskat, berättade Wares Kahn för Martin Schibbye innan han, som han trodde, skulle sättas på flyget till Afghanistan.

Wares Kahn kom till Sverige 2007. För ett par år sedan återvände han till Afghanistan men fängslades och skulle stenas till döds. Men han lyckades fly tillbaks till Sverige från landet som, efter Syrien, är det farligaste i världen för journalister. Under 2016 dödades minst 13 stycken där.

SJF gjorde ett uttalande före jul där förbundet vädjade till Migrationsverket och Migrationsdomstolen att Wares Khan inte skulle bli nummer 14.

Men det behövs sannolikt mer för att få myndigheterna att tänka om. Även om Migrationsverket konstaterat att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats samt att journalister är speciellt utsatta finns det inte några nya omständigheter som talar för en omprövning av Wares Khan fall. Menar Migrationsverket. Trots att talibanernas dödshot kom efter utvisningsbeslutet.

Nu har Utgivarna och SJF ett gyllene tillfälle att visa musklerna. Fortfarande finns Wares Khan kvar i Sverige. En blixtkampanj från Sveriges tyngsta publicister som tillsammans med Journalistförbundet kräver att Wares Khan får stanna i Sverige kan påverka myndigheterna i Sverige att inte skicka iväg honom. En bred kampanj kan också sätta så mycket strålkastarljus på fallet att Afghanistan inte släpper in honom i landet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev