Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Twitter fyller 10 så här skrev vi i begynnelsen

Publicerad: 21 mars 2016, 11:45


Twitter fyller tio år idag. Vi firar med att återpublicera texten Axel Andén: Direktkontakt – Nu vinner mikrobloggarna över mediehusen från 2008.

Texten är ursprungligen publicerad i bilagan ”2008” som följde med Medievärldens decembernummer 2008.

När jag går på lunch en dag i november har polisen spärrat av Hantverkargatan. Jag tar upp telefonen. För att jag vill berätta och för att jag vill veta mer. För ett år sedan hade jag ringt någon, år 2008 postar jag det på Jaiku. Jag frågar ut polismännen vid avspärrningen och postar mer information, får svar som hänvisar till svd.se som hade nyheten först. Den här gången.

Det senaste dygnet har jag skrivit tre artiklar, baserade på: ett Twitter-meddelande där Mark Comerford tipsar om en brittisk rapport om reklam på nätet, ett Facebook-meddelande där Olle Lidbom skriver att han lanserat en ny tjänst och en Jaikudiskussion startad av Sofia Mirjamsdotter om tidningsreportrar och artikelkommentarer. Telefonen har inte gett mig så många tips på hela hösten.

För några veckor sedan fick jag ett surt mail från en utrikesredaktör som hävdade att min artikel var felaktig, att det var YouTube och inte Facebook som stängt av den egyptiske bloggaren Wael Abbas. Sanningen var att YouTube också hade stängt av honom men Facebook hade gjort det samma dag som jag skrev. Det visste jag eftersom jag följer Wael Abbas på Twitter.

I dag har jag via Twitter fått veta att en iransk bloggare arresterats i Teheran och att en palestinsk rullstolsburen pojke blivit jagad och överkörd av israelisk militär. När jag frågar var jag kan läsa mer om den senare incidenten får jag svaret: ”det kan du inte, för jag har inte hunnit skriva pressmeddelandet”. Personen som skrev jobbar för en palestinsk människorättsorganisation.

Det är fortfarande försvinnande få som använder mikrobloggar och livestreaming, men stora sajter som Facebook bygger in funktioner som att kommentera status och fler och fler använder mobiltelefoner. Afrikanska länder, som inte haft infrastruktur för andra medier än radio, upplever nu en exceptionell tillväxt i mobilabonnemang.

Jag har träffat personer som mött massajer med spjut i ena handen och mobiltelefon i den andra. ”Mobiltelefonen är ansiktet för de nya medierna i Afrika”, sade professor Ruth Teer-Tomaselli från universitet i Durban i Sydafrika när hon var i Stockholm i somras.

Svenska ungdomar litar mer på communitys än på medievarumärken, säger antropologen Katarina Graffman. De lyssnar på så kallade fyrtorn: kontakter inom det personliga nätverket som har koll på vissa frågor. Relationen blir avgörande för nyhetsförmedlingen. En relation kan vara någon på skolan, en Facebook-kontakt eller en modebloggare med koll. Den objektiva, anonyma journalisten tas in via ett rss-flöde, en artikel som mamma klippt ut, eller ett länktips från någon i nätverket.

Under terrorattackerna i Bombay fick jag en ledtråd om hur det kan bli. Människor på plats rapporterade direkt via Twitter, Flickr och livestreaming. Materialet aggregerades, filtrerades och placerades geografiskt med hjälp av andra sajter och tjänster. Sammantaget blev den sociala bevakningen oslagbar för den som ville hålla sig uppdaterad.

Dessutom tillförde den en ny dimension: känslan av att vara där precis när det händer, att nästan kunna höra helikoptrarna svepa fram över taken. Själv följde jag bevakningen tillsammans med mitt svenska nätverk på Jaiku som diskuterade och utbytte länkar till den bästa informationen. Bara en bråkdel av de länkarna tog omvägen via en traditionell mediesajt.

Enkät med viktiga personer inom sociala medier 2008, publicerades i redigerad form i Medievärlden nr 12 2008.

Sara Öhrvall, chef för Bonnier Research and Development:

1. Vad har varit störst/viktigast för Bonnier R & D det här året?

– Bonnier R&D bildades i januari 2008 och det var ju stort för oss! Det är stort eftersom vi får en enorm hävstång genom att föra samman Bonniers interna spetskompetenser från våra olika mediekanaler och därigenom hitta identifiera nya digitala medieidéer. Viktigast är vår satsning på B.Vision där vi har en kontinuerlig dialog med entreprenörer för att diskutera nya affärsidéer. Extra glada är vi att det lett till konkreta satsningar, såsom Newsmill och Workey, och vi ser fram emot nya spännande investeringar under 2009.

2. Vad har varit störst/viktigast för utvecklingen på nätet i stort?

– Alla de steg som nu tas mot den ”smarta webben”, eller den semantiska webben, blir viktigast för den långsiktiga utvecklingen på nätet. Tjänster som like.com (smart sök), thoughttrail.com (smart reklam) och idiomag.com (smart publicering) ger smakprov på den verklighet som kommer att möta konsumenter inom kort.

3. Vilka trender har varit mest signifikanta för 2008?

1. Att de nätaktiva nu har blivit fullblodiga Meme Warriors. Den moderna medborgaren scannar debatten och nyhetsflödet på nätet för att emellanåt välja ut någon enstaka fråga (meme) där han eller hon engagerar sig med full kraft. Och med ny teknologi kommer det att få allt större påverkan. På medier, på politiker och på företag.

2. Att trender är helt ute. Trender är hierarkiska (modeinstitut och dess motsvarigheter talar om vad som är rätt och fel), dyra för konsumenten i en tid av finanskris och saknar ett hållbarhetsperspektiv i en tid av klimatkris. Slit och släng kommer att bli njut och spar. I medievärlden är Paris Hilton-eran över. Människor är mer intresserade av riktiga frågor, sanna berättelser och historier som gör skillnad.

3. Till sist blev 2008 året då tjejerna tog över. Unga tjejer är idag dubbelt så aktiva i sociala nätverk, som bloggare och som kommentatorer jämfört med 2007 och utan jämförelse de som dominerar dessa platser. I Sverige är vi dessutom dubbelt så aktiva som i övriga Europa. Och jämfört med unga tjejer är unga killar långt efter (35% av alla tonårstjejer bloggar jämfört med 20% av alla tonårskillar).

4. Finns det någon statistik du tycker är särskilt relevant för att beskriva utvecklingen? – I SIMS-efterföljaren Spore skapades fler creatures än invånare på jorden på bara 18 dagar. Det säger en hel del om kraften i användargenererat material, eller som skaparen Will Wright säger ”I’m not interested in trying to tell a story myself. I’m much more interested in the players being able to tell stories.”

Jonas Lejon, bakom bland annat Bloggy.se:

1. Hur skulle du beskriva utvecklingen i den svenska bloggosfären i år, vilka trender ser du?

– Trenden jag har sett i den svenska bloggosfären är att den har fått en större betydelse för icke ”Internet-nördar”, se exmpelvis FRA-debatten. Samt att pengar får större fokus (blondinbella som tjänar mycket bra). Fler företag börjar att blogga. När får vi se FRA:s blogg?

2. Vad har varit störst/viktigast för dina sajter det här året?

– Att mikrobloggandet börjar ta fart och fler får upp ögonen för mikrobloggande. När konjukturen sviktar så vill folk umgås mer och då utnyttjas sociala medier flitigare. Samt att fler företag får upp ögonen på den information som finns i alla bloggar och utnyttjar detta mer: ”Bloggare som länkar till denna sida”. Varkumärkesanalyser etc.

3. Vad har varit störst/viktigast inom mikrobloggande? – Alla kringsajter som använder API:er har ökat lavinartat. Eftersom mikrobloggar är en en produkt av webb 2.0 så är ett API ett måste och det öppnar upp för många nya tjänster. Se exempelvis alla tusentals tredjepartstjänster som finns för Twitter. Bloggy har hittills en tjänst som använder Bloggy API:t: gpsfoto.se

4. Vad har varit störst/viktigast för utvecklingen på nätet i stort?

– Presidentkampanjen i USA. Obama visar verkligen att om man satsar på sociala medier så kan man vinna röster hos exempelvis ungdomar som kanske inte hade röstat annars. Detta gör troligtvis att politiker och makthavare världen över börjar att använda sociala medier mer, som exempelvis mikrobloggar.

Martin Källström, vd Twingly: 1. Vad har varit störst/viktigast för Twingly det här året?

– Det viktigaste har varit att vi expanderat vår marknad, både geografiskt till många länder inklusive en mycket stark etablering i Norge och till nya branscher där vi fått till tre TV-kanaler och flera stora e-handelsbolag som kunder. 2. Vad har varit störst/viktigast för utvecklingen på nätet i stort? – Amerikanska valet har ytterligare legitimerat sociala medier, gjort att fler människor använder sig av dem. I Sverige däremot har FRA-debatten lyft fram bloggar på ett sätt som aldrig tidigare hänt. Mikrobloggandet växer i betydelse, vilket t ex bevakningen av händelserna i Mumbai visat.

3. Hur har det gått med bloggsökmotorn (ni skulle konkurrera ut Googles bloggsök sade ni i våras)?

– Under året har vi etablerat oss med tidningskunder i 8 europeiska länder. Det gör att vi har en snabbt växande användarbas för Twingly.com i många länder i Europa. Det är otroligt roligt för det finns ingen sökaktör som är fokuserad på Europa utan de som finns är globala alternativt fokuserade på USA, så det känns som att vi fyller ett tomrum. Vi får mycket positiv feedback. Att konkurrera med Googles bloggsök är en långsiktig satsning där vi förväntar oss ha tagit en stark internationell position inom 2-5 år.

4. Skulle du kunna säga något om utvecklingen i den svenska bloggosfären, vilka trender ser du där?

– Svenska bloggosfären växer fortfarande. Den är också rörlig och dynamisk, stora bloggare försvinner och nya kommer till, exempelvis Mark Klamberg etablerade sig under FRA-debatten. I år har det pratats mycket om att modebloggare har tagit över bloggosfären, jag tror att de alltid har varit stora räknat till antalet läsare men det är i år medier har lyft fram dem. Sedan så har FRA-debatten gjort att bloggare har fått ett genomslag i medierna.

Sofia Mirjamsdotter, driver bland annat bloggen Same same but different tillsammans med Niclas Strandh:

1. Vad har varit störst/viktigast för dig det här året?

– Störst för mig har varit att dra igång SSBD och att den blivit en sådan framgång på så kort tid. Den startades ju så sent som i slutet av februari.

2. Vad har varit störst/viktigast för utvecklingen inom sociala medier?

– Svårt att peka ut en enskild händelse men måste jag välja en i Sverige så säger jag: FRA-debatten. Kanske inte i sak men för att den fick upp omgivningens ögon för bloggosfären. IPRED-diskussionen är också viktig, och kanske har ännu mer med sociala medier att göra då det i sak handlar om upphovsrätt och nya sätt att tjäna pengar på nätet, viktiga frågor där sociala medier spelar en stor roll. Internationellt: Det amerikanska valet och hur man kunnat följa det i de sociala medierna.

3. Något annat viktigt under året som gått?

– Det händer ju så mycket hela tiden, men jag tycker att det rör på sig på det stora hela, gammelmedierna börjar testa saker och sådant som vi blåste upp stort på SSBD i våras, som att en tidning Bambusade, har blivit vardagsmat. Det är positivt. Samtidigt som det finns väldigt mycket mer att göra, såklart.

4. Vad är det viktigaste du lärt dig under året?

Man blir aldrig profet i sin hemstad. 🙂

Emma Marie Andersson, skriver på bloggen Opassande:

1. Hur skulle du beskriva utvecklingen i den svenska bloggosfären i år, vilka trender ser du?

– Bloggosfären finns från och med i år i det svenska medvetandet på ett sätt som det inte gjort tidigare. Att se bloggen som ett verktyg för såväl företagare, politiker som vanliga svenssons börjar bli allt vanligare. Det är dock fortfarande en bit kvar att gå men det går fortare än vad jag hade trott.

2. Vad har varit störst/viktigast för dig det här året?

– FRA-debatten. Frågor som jag länge vurmat för hamnade plötsligt i var mans medvetande och det var stort, även om det inte betydde att lagen revs upp. När jag såg folksamlingen utanför riksdagen den 16 juni ”märktes” plötsligt det enorma engagemang som skett online, och det var fantastiskt. Hela händelsen har satt lampan på politiker och deras uppgifter och inte minst på demokratins utveckling. På samma gång har jag förstått att det vi gör och säger faktiskt har betydelse, för att vara lite dubbeltydig.

3. Vad har varit störst/viktigast för utvecklingen på nätet i stort?

– Det viktigaste med utvecklingen online återstår att upptäcka, inbillar jag mig. Nätet har varit till hjälp för att demokratisera debatterna, ökat kunskapen hos de som velat och blivit mer ”folkligt” än det tidigare har varit. Det har sammanfört människor men också ökat klyftorna mellan de som känner sig hemma online och de som inte förstår vitsen med det hela, eller rent av känner sig hotade. Antingen tar vi utvecklingen vidare och gör något riktigt bra, eller så dras motsättningarna till ytterligheter som känns, både i och utanför nätet. Vi befinner oss fortfarande i ett slags ”utvecklingsfas”, upplever jag det som, och vi vacklar som samhälle mellan att låta det fortsätta utvecklas eller förhindra att det gör det.

4. Vad är det viktigaste du lärt dig under året?

– Politik blir faktiskt ganska roligt när man känner sig delaktig själv. Jag hoppas att man plockar upp det i riksdagen och gör något vettigt av det. Framför allt hoppas jag att andra blir smittade, som tidigare inte trott sig ”spela roll” och aktiverar sig.

Jonas Vig, grundare av Bambuser tillsammans med Måns Adler:

1. Vad har varit störst/viktigast för er det här året?

– Att säkra finansiering för fortsatt utvecklande av Bambuser och våra tjänster

2. Vad har varit störst/viktigast inom video på nätet?

– Alla alternativ till YouTube som gjort video på nätet än mer diverisfierat.

3. Vad har varit störst/viktigast för utvecklingen på nätet i stort?

– Äntligen har webb-appar blivit riktigt användbara och på allvar börjat avrättningen av desktop-appar.

4. Något annat viktigt under året som gått?

– Ägarna av content har börjat inse att tiden inte står stilla och distribution av content (upphovsrättsskyddad) har börjat ta nya former och sakteligen hinna ifatt utvecklingen.

Johan Larsson, bakom bland annat bloggportalen Knuff:

1. Hur skulle du beskriva utvecklingen i den svenska bloggosfären i år, vilka trender ser du?

– Att fler tyvärr har insett hur lätt det är att utnyttja bloggosfären. I utbyte mot lite uppmärksamhet, en länk, en gratis sak eller ett färdigskrivet blogginlägg/pressmeddelande så går det att få många svenska bloggare att okritiskt göra eller publicera precis vad man vill. År 2008 så blev ännu fler svenska bloggar bara ekokammare för äldre medier eller illa dold reklam för ankläppar.

Vem/vilka utnyttjar bloggosfären?

– Alla som kan. Vilket är mänskligt, men jag blir irriterad på att det är så lätt att manipulera bloggare. Jag kan dra upp exempel på allt, men gör det inte längre då många inte bemöter konstruktiv kritik på ett rationellt sätt.

2. Vad har varit störst/viktigast för dina sajter det här året?

– Anpassning. Att fortsätta att automatiskt försöka vaska fram guldkornen, som ändå gömmer sig i bloggosfären, utan att påverkas allt för mycket av ovanstående trend.

3. Vad har varit störst/viktigast för utvecklingen på nätet i stort?

– Webbläsaren som operativsystem. Snart går det att göra allt gratis i webbläsaren istället för att behöva ladda ner eller köpa ett plattformsberoende program.

PM Nilsson, grundade debattsajten Newsmill tillsammans med Leo Lagercrantz:

1. Vad har varit störst/viktigast för Newsmill det här året?

– Zandén/Gyllenhammar, programledarna för halahl-tv och Kerstin Ekman om kungen och vargen har dragit mest trafik.

2. Vilka trender såg ni när det gäller debatt och opinion på nätet förra året, i Sverige och internationellt?

– Sommarens FRA-debatt i Sverige och Obamakampanjen i USA visade att opinionsbildningen på allvar har börjat flytta ut till nätet och att de sociala medierna tycks bli viktiga bärare att västerländsk demokrati. Om 1900-talet präglades av ett samspel mellan folkrörelsedemokrati och tidningar verkar vi nu gå mot en period där den deliberativa demokratin vävs samman med webbens olika medieformer. Om det är så vet vi inte än, men det finns en tydlig riktning och detta kommer att få enorma konsekvenser för hur medier, politiska organisationer och företag fungerar i en hyperinteraktiv miljö.

3. Vilka är de viktigaste lärdomar du gjort under året?

– Att webben och bloggosfären har en paradoxal långsamhet. Det tar tid för folk att gå igång på ämnen. Frågor som vi toppade sajten med i förra veckan kan plötsligt bli de mest diskuterade. Hastigheten är väl mer mänsklig än nyhetsredaktionernas tempo – det tar några dagar innan man har funderat färdigt och kanske ytterligare någon innan man får tillfälle att skriva.

Katarina Graffman, antroprolog och vd för InCulture:

1. Vilka är de viktigaste trenderna inom sociala medier 2008? – Kan nog inte lyfta ”viktigaste trenden”. Jag ser ju mer hur välintegrerat användandet av sociala medier blir i unga människors liv, hur snabbt det har etablerat sig och blivit en självklarhet. Det är ett sätt att leva, ”jag bloggar därför är jag” (gäller speciellt unga tjejer). Att man inte längre kan separera konsumtion från produktion; ”Hur menar du? Jag skickar information hela tiden!”, kan de unga säga och menar att så fort de skickar ett sms eller skriver en kommentar på en community så producerar de.

2. Vilka beteendetrender ser du när det gäller unga användare?

– Att det är två drivkrafter som driver bruket av sociala medier och som skapar två lite olika grupper. Dels de som drivs av att utvidga sin vänkrets, att underlätta kontakt med många ”vänner”, att socialisera, som mestadels innebär att man har online kontakt med människor man redan känner offline. Dels intressedriven aktivitet (en mindre grupp än den förstnämnda) som letar information kring intressen, att lära nytt (information de inte hittar i sin lokala community/krets). Här får man också kontakt med människor som man inte känner i det verkliga livet.

3. Vad är det viktigaste du lärt dig under året?

– Att det är stora glapp mellan de traditionella medieinstitutionerna och de unga användarna, t ex man pratar om olika saker när man pratar om olika medieformer, varumärken och trovärdighet.

– Att det är viktigt för de traditionella medieaktörerna att förstå vilken påverkan den nya medieteknologin faktiskt har haft/har för att forma nya beteenden på de generationer som växer upp i en vardag där dessa teknologier är en självklarhet. Möter ibland att man (traditionella medieproducenter) tycker det är minst lika viktigt att hänga med den grupp konsumenter som anammar ny teknik för att den underlättar och passar dem bättre. Men att det handlar om 2 helt olika saker: Ett) Använda ny teknik för att det underlättar min mediekonsumtion och Två) Ny teknik formar helt nya vardagsbeteenden. Media går inte att separera från det vardagliga livet, media är det vardagliga livet, och vilken effekt det får på i stort sett allt de gör: upplevelse av text och berättelse förändras, upplevelse av det virtuella och verkliga, upplevelse av tid, upplevelse och definition av kunskap och information, etik och moral osv.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.