Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Trump och de bortviftade frågorna

Publicerad: 17 februari 2017, 11:44


Ämnen i artikeln:

Fake newsDonald TrumpBBCCNN

En fjärdedel av Donald Trumps presskonferens i går ägnade han åt grova påhopp på medier: Sören Sommelius följde sändningarna.

”Läckorna är verkliga. Nyheterna är ”fake”, lögnaktiga.

Medierna sprider falska nyheter. De vägrar att berätta sanningen för det amerikanska folket. De behandlar inte vårt underbara folk med den respekt det förtjänar.

Donald Trump höll sin första större presskonferens på torsdagskvällen. Under 77 minuter prisade han särskilt sin egen förträfflighet. Tjugo minuter ägnades grova påhopp på medierna.

– Olyckligtvis rapporterar många medier i Washington liksom i New York och Los Angeles inte för folket utan för speciella intressen och för de som tjänar på ett helt sönderfallande system, dundrade presidenten.

– Pressen är ohederlig, fortsatte han. Graden av ohederlighet är bortom all kontroll.

Presskonferensens syfte var egentligen att presentera en ny kandidat till posten som arbetsmarknadsminister sedan den första dragit tillbaka sin kandidatur, då det blivit uppenbart att senaten inte skulle godkänna honom. Den frågan fladdrade bara förbi.

CNN och BBC direktsände. På CNN visste man inte om det skulle ges utrymme för frågor överhuvud. Den första presskonferensen urartade när Trump upprepade gånger vägrade låta CNN:s reporter ställa en fråga och bemöttes med ett upprepat ”you are fake news”. I efterhand diskuterade många om inte övriga journalister efter incidenten borde lämnat presskonferensen i protest.

Presidenten pekar själv ut vem av journalisterna som ska få ordet. Innan showen började diskuterades i CNN:s sändning om presidenten den här gången inte som tidigare bara skulle ge reportrar från konservativa medier ordet.

Men CNN tilläts faktiskt komma till tals liksom BBC. När BBC-reportern gavs ordet och berättade vem han arbetade för kommenterade Trump syrligt ”another beuty”.

Trump fortsatte dock att läcka upp CNN. ”Ni sprider bara hat. Jag tittar inte längre.”

Trumps administration befinner sig i en djup kris. Men de frågor som borde behandlats blev bara bortviftade, allt var mediernas fel och de kriminella som läckte hemliga uppgifter.

Under veckan före presskonferensen avskedades Michael Flynn, den islamofobiske general som varit Trumps säkerhetsrådgivare. Anledningen uppgavs vara att han missinformerat/ljugit för vicepresidenten.

Under höstens valkampanj avslöjade amerikanska säkerhetstjänster att ryska hackare gått in i demokraternas datorer, vilket kan ha stört valet. Den 29 december reagerade president Obama med att utvisa 35 ryska diplomater från USA.

Samma dag hade Michael Flynn, som då bara ingick i Trumps stab, fem samtal med Rysslands ambassadör i USA. Han utlovade lättnader i sanktionerna, när väl Trump tillträtt som president. Till allas förvåning svarade Vladimir Putin inte med att utvisa 35 amerikanska diplomater. I stället bjöd han in dem med deras barn till jul- och nyårsfirande i Kreml.

Flynns samtal avlyssnades av USA:s säkerhetstjänst och innebar ett lagbrott. De avlyssnade samtalen läcktes till Washington Post, vars publicering väckte Trumps våldsamma vrede.

Under tisdagen och onsdagen växte skandalen i Vita huset. Uppgifter kom ut att Trumps organisation haft kontakter med Ryssland på hög nivå under hela valkampanjen. Frågan som ännu inte formulerats öppet är om Trump var inblandad i eller hade kännedom om de ryska hackerattackerna på demokraterna.

Sören Sommelius

Författare till bland annat ”Från King till Obama. Medborgarrättsrörelsens kamp i USA” (Historiska Media, 2010).

sorensommelius

Ämnen i artikeln:

Fake newsDonald TrumpBBCCNN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News