Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Tidningen Fokus märkliga bevakning av Mellanöstern

Publicerad: 20 juni 2011, 06:38


Ämnen i artikeln:

Fokus

Artiklar om Libyen och Jemen får mig att undra hur det står till med bevakningen av Mellanöstern på ”Sveriges ledande nyhetsmagasin”.

Om en journalist inte själv är insatt finns det ändå många sätt att angripa ett ämne. Journalisten kan åka till landet i fråga och själv sätta sig in i situationen. Eller ringa och intervjua folk med kunskaper och återge vad de säger. Eller, i sista hand, basera artikeln på andra artiklar och skriftliga källor, som redovisas för läsarna.

Men Fokus använder delvis en annan metod i de artiklar om Mellanöstern som publicerats på sajten. Med hjälp av källor som skulle kunna vara Wikipedia, säkerhetsrapporter och andra medier pusslar tidningen ihop en egen beskrivning av Jemen. Som publiceras helt utan källhänvisningar. Det är ganska ohederligt, men när det dessutom leder till att tidningen förminskar och förringar de arabiska folkens strävanden efter demokrati och yttrandefrihet är det också obehagligt.

Saudiarabiens (!!) säkerhetspolitiska intressen framställs som mer angelägna för läsarna än folkens kamp för demokrati och mänskliga rättigheter i Jemen. Samma sak med Libyen (men här får läsaren i alla fall en del källor redovisade: amerikanska medier och säkerhetsrapporter). Här drivs tesen att eftersom det enligt militärkällor kommer många terrorister från landet ska vi akta oss för att stödja folkets kamp för demokrati. Ingenstans tanken att demokrati skulle kunna minska terrorismen och jag kan inte låta bli att tänka på hur det skulle kännas för den som riskerat sitt liv på gatorna i Tripoli eller Sanaa att komma till Sverige och läsa de här artiklarna. Hade Fokus haft goda kontakter med människor från de här länderna hade tidningen antagligen inte kunnat skriva på det här sättet.

Jag menar inte att man ska måla allt i rosa, de hot som beskrivs är högst reella. Men tidningen gör bisak till huvudsak, till enda sak i de här två artiklarna. Och denna enda sak är ökat terrorhot.

Det är en ensidig elfenbenstornsjournalistik som var vanligare före den arabiska våren. Mest synd är det förstås om de läsare som får sin världsbild från Fokus.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Fokus

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev