tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Talar en journalist alltid sanning?

Publicerad: 5 september 2017, 09:41

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

AA

Axel Andén

axel.anden@medievarlden.se


Signaturen Egor Putilov uppger att han blivit attackerad i sitt hem. Fruktansvärt om det stämmer – men ska man därför utgå från att det gör det?

Med en ny typ av journalister kommer nya problem för oss branschbevakare. Vi har vant oss vid att kunna lita på en journalists ord. Om ens yrkesförmåga bygger på ens trovärdighet har man inte råd att ta några risker.

Men nu finns en ny kategori av journalister som ser sig mer som nätkrigare. Och som sätter ideologin före journalistiken. Man kan kalla deras plattformar hatsajter eller propagandasajter. Objektiva nyhetssajter är de i alla fall inte.

Signaturen Egor Putilov har gjorts sig känd för att skriva falska debattartiklar i falskt namn. Hans rörelse har gjort sig känd för att fejka angrepp från politiska motståndare för att vinna sympatier. Nu säger han sig ha blivit utsatt för en attack i sitt hem i samband med lanseringen av nya Avpixlat. Tidningen Journalisten har skrivit hans version rakt av. Många andra har valt att inte nämna attacken alls. Vi väljer att avvakta en publicering tills vi exempelvis fått bekräftat att det finns en anmälan. En sådan här gång blir det fel hur man än gör.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev