Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

SVT:s sajter i medieetiskt limbo

Publicerad: 8 september 2015, 09:55


Varken granskningsnämnden eller PO kan pröva publiceringar på SVT:s textsajter, som Edit och SVT Opinion. Men i PO-systemet skulle de kunna ingå. UPPDATERAD MED SVAR FRÅN SVT.

Granskningsnämnden granskar hur sända program förhåller sig till de villkor som finns i radio-och tv-lagen och bolagens sändningstillstånd. Dessa bestämmelser gäller dock inte text på bolagens webbplatser.

Detta har inte ansetts vara något större problem så länge texterna på sajterna framför allt beskrev och kompletterade det sända materialet.

Problemet vidgas dock när SVT startar sajter som Edit och SVT Opinion, med helt fristående textmaterial som inte är kopplat till några sändningar. Texter som ofta är spetsiga och polemiska men som hamnar utanför granskningsnämndens hägn.

Frågan går vidare till Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson om han kan pröva dessa sajter, svaret är nej: ”I dag kan inte heller vi pröva public service sajter på nätet. Men de kan naturligtvis ansluta sig till oss, precis som alla andra sajter med ansvarig utgivare.”

En möjlig lösning alltså. Om SVT:s sajter vill ingå i det pressetiska systemet är de välkomna. Och om systemet med en gemensam medieombudsman för tidningar, radio och tv blir verklighet skulle problemet kunna lösas inom detta system.

Tills dess får kanske dessa sajter skvalpa omkring i ett medieetiskt limbo?

Uppdaterad 9/9 med svar från SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand:

Det är även enligt oss ett problem att det inte går att få synpunkter på vissa delar av vårt webbutbud prövat av externa parter. Dock är problemet begränsat då samma regelverk om bland annat opartiskhet och saklighet tillämpas även där. Att enskilda inlägg uppfattas som partiska kan naturligtvis ske, det ligger i sakens natur, men det ligger också i public services uppdrag att ge utrymme åt en mångfald av åsikter. Det är alltså inte korrekt att beskriva systemet som utan etik, eller i limbo enbart för att möjligheten att anmäla saknas.

SVT har inte sett det som aktuellt att ansluta sig till PO-systemet. Att göra det skulle medföra stora problem och göra systemet mycket svårt att förstå. POs regelverk och praxis skiljer sig påtagligt från Granskningsnämnden.  PO har inte någon erfarenhet eller praxis av det unika opartiskhetskrav som gäller för public service. Likaså skulle inslag med exakt samma bilder och text i rörlig form och text kunna både frias och fällas samtidigt. Vissa texter skulle kunna anmälas av vem som helst, andra enbart av den som är berörd. Det vore, enligt SVTs mening, ett medieetiskt limbo om något.

Frågan hur SVTs webbutbud i framtiden ska prövas är dock värd att ställa, och SVT har tillsammans med övriga parter i Utgivarna begärt att regeringen utreder ett gemensamt självreglerat medieetiskt system som skulle omfatta både traditionella medier och nya.

Jimmy Ahlstrand

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.