fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Sveriges Radio tar mångfald på allvar

Publicerad: 22 oktober 2014, 09:20


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Sveriges Radio har det senaste året utmärkt sig som ett medieföretag som tar mångfaldsarbetet på allvar.

Mångfald inom medier är viktigt på många plan. Representationen på redaktionerna påverkar publiceringarna vilket i sin tur påverkar hela samhället.

Public servicebolagen har ett särskilt ansvar för detta, i sändningstillståndet finns skrivningar om att ”Programverksamheten ska som helhet bedrivas utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv” och att ”programmen ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos befolkningen i hela landet”.

Trots detta har bolagen i mångt och mycket varit reservat för den vita medelklassen. Men nu håller något på att hända, och det är på Sveriges Radio det händer.

Det märks, lite mer diffust, i hur man matchar och står upp för sina medarbetare.

Det märks, väldigt tydligt, i det senaste årets rekryteringar. För två veckor sedan skrev vi exempelvis om att Sîlan Diljen, som varit gruppchef för de kurdiska, persiska och somaliska programmen, blir ny chef för P3:s redaktion i Stockholm. En tung chefspost inom Sveriges Radio som innebär ansvar för P3 Dokumentär, Morgonpasset i P3 och P3 Nyheter.

Det blev ännu tydligare när Sveriges Radio för två veckor sedan gick ut med rekryteringen av Rouzbeh Djalaie från Norra Sidan. Han ska jobba med mångfald och att nå nya lyssnargrupper. Både att Sveriges Radio ser det behovet och att Rouzbeh Djalaie kände att det fanns ett genuint intresse från Sveriges Radios ledning är ett kvitto på att Sveriges Radio är på rätt spår.

Det ska bli mycket spännande att se vilka konsekvenser det här långsiktiga men livsviktiga arbetet får på Sveriges Radios journalistik de kommande åren. Helt avgörande blir uthålligheten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev