Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Svenska Dagbladet som politiskt slagträ

Publicerad: 12 oktober 2017, 06:03


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenSvenska Dagbladet

Återigen har Svenska Dagbladet fått en framträdande plats i en partiledardebatt. För några år sedan hyllades den av vänstern – igår sågades den av socialdemokraterna.

I partiledardebatten 2011 höll vänsterpartiets dåvarande partiledare Lars Ohly upp Svenska Dagbladet och berättade att det var den tidning han hade hemma ”därför att det är en hederlig nyhetsrapportering i den här tidningen”. Sedan gick han igenom innehållet för att understryka sin beundran för tidningens journalistik.

I gårdagens partiledardebatt var det moderaternas nye partieldare Ulf Kristersson som citerade en rubrik i Svenska Dagbladet ” Löfven spelar svensk roulette – fungerar det inte är det slut”. Det han syftade på var en analys på nyhetsplats av SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson som handlade om svensk ekonomi och regeringens budget..

Statsminister Stefan Löfven svarade ”Att använda Svenska Dagbladet som sanningsvittne i den här diskussionen, det är ju kanske lite vågat” (SVT Forum Tidpunkt 9:50)

Man kan se det som något positivt att dagstidningarnas rubriksättning spelar en så viktig roll att de refereras i partiledardebatter. Men det skaver ändå att Sveriges statsminister bidrar till att spä på misstroendet mot medierna genom sina formuleringar. För faktum är att ”sanningsvittne” är ett epitet som stämmer perfekt in på Svenska Dagbladet. Om statsministern inte litar på Svenska Dagbladet undrar man vilka källor han litar på?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.