Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Stort misslyckande om genusskiftet ger låglönejobb

Publicerad: 5 mars 2014, 13:10


8 MARS I journalistikens värld har vi sedan ett decennium upplevt ett genusskifte. Utmaningen är nu att visa att detta inte påverkar värderingen av vårt arbete, skriver Jonas Nordling.

För ett tag sedan blev jag tillfrågad om att delta i en debatt angående jämställdhet. Arrangören sökte en man som kunde representera ett gott exempel på att vi är på väg mot rätt håll när det gäller ett mer jämlikt samhälle. Den som ställde frågan rent konkret var en man som ringde upp mig.

Hans intresse tycktes dock fort svalna när jag sa att det inte alls går åt rätt håll. Att jag inte alls känner mig särskild jämställd. Snarare tvärtom. Visst, jag har säkert tagit ut mer föräldraledighet i absoluta tal än de flesta, men det beror mest på att jag har många barn. Och visst har jag och min fru hjälpt varandra genom högskolestudier och karriärbyten. Men som visstidsanställd reporter var det aldrig lätt att sätta familjeliv mot arbete. Och min nuvarande roll skulle jag aldrig klara av utan en partner som hela tiden täcker upp för mig. Jag erbjöd mig därför att berätta om detta i debatten.

Och bortsett från min egen väg mot ett mer ojämställt beteende, det är ju faktiskt precis så det ser ut i samhället. Det går åt fel håll på många plan. Löneskillnaderna mellan könen står närmast still. Den myndighet som ska bevaka detta, Medlingsinstitutet, hävdade visserligen i sin senaste rapport att skillnaderna sakta minskar. Men sanningen är ju att deras egna siffror tvärtom visar att skillnaden ökade förra året.

Vilket tyvärr inte är en oväntad utveckling i ett samhälle som häromåret tonade ner vikten av jämställdhetsarbete genom att inte längre kräva årliga genomgångar på arbetsplatserna. Ett av argumentet då var att detta var för krävande för arbetsgivarna, och därför bara skulle behöva utföras vart tredje år. Det borde vara en träffande oneliner för en ståuppare, men som vanligt överträffar verkligheten dikten. Och jämställdhetsarbetet försattes åter i strykklass.

När det gäller just löneskillnader mellan könen är det lite förbryllande att det tycks accepterat att dessa bara ska jämföras och prövas mellan likvärdiga arbetsuppgifter. Egentligen borde det ju vara tvärtom. Snittlönen totalt i samhället är ju det enda som är riktigt intressant.

Om kvinnor exempelvis tjänar 90 procent av männens löner oavsett yrke och ansvar är det ju där analysen måste göras. Så kallade förklaringar som att ”detta är en chefsbefattning eller expert” måste alltid ifrågasättas som grund. Varför råkar just mer högavlönade chefstjänster oftare innehas av män? Och varför värderas just manlig expertis så högt? I varje företag går sådan strukturanalys att göra. Och när den är gjord är det lätt att se vilka åtgärder som är ofrånkomliga.

Ett samhälle som verkligen vill jämställdhet kan inte ha problem med att införa kvoteringsregler för styrelser eller att öronmärka föräldraledighet. Det handlar inte om övergrepp på medborgarnas rätt att fatta egna beslut. Det är ju trots allt inget tvång att varken ta ut föräldraledighet eller fatta viktiga styrelsebeslut. Men utan tydliga incitament skapas tydligen inga större genusförändringar på dessa områden.

I journalistikens värld har vi sedan ett decennium upplevt ett genusskifte. När jag började i branschen för över 20 år sedan var männen fortfarande i majoritet i kåren. Men så är det ju inte längre. Och omvandlingen går fort. Runt 53 procent av Journalistförbundets medlemmar är numera kvinnor, och bland journaliststudenterna är 6 av 10 en tjej. Branschens största utmaning är nu att visa att detta inte påverkar värderingen av vårt arbete. Om journalistiken blir ett låglönejobb, samtidigt som branschen blir kvinnodominerad, vore det ett sådant misslyckande för landets mediehus att alla ledningar borde avgå med omedelbar verkan.

Så hur blev det då med min medverkan i den där debatten? Ja, mannen som ringde lyssnade artigt på min berättelse, och sa sedan att det inte riktigt passade in i planen. Det var inte den bilden de ville diskutera.

Men det är tvärtom. Det är med den här diskussionen allt börjar.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.