Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Städaren måste få upprättelse

Publicerad: 18 januari 2013, 12:35


En 22-årig anställd skadades allvarligt i jobbet på grund av företagets slarv och utpekades som tjuv i medierna.

Exakt vad som hände är inte klarlagt, men åklagarmyndigheten skriver på sin hemsida att kvinnan friats från alla brottsmisstankar. Enligt kammaråklagare Pär Andersson visar utredningen att det fanns flera allvarliga säkerhetsbrister kring tåget och uppställningsplatsen och att tåget började rulla genom en olyckshändelse.

Det är alltså städaren som är offret, som skadats allvarligt på grund av företagets slarv. Men operatören Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius förklarade olyckan med att ”det var en städare som tog tåget”. Detta bekräftades av SL. Och medierna drog på med förstasidor, löpsedlar, och toppade nyhetssändningar.

Det är svårt att säga att medierna gjort fel, storyn var svår att kolla, och det borde gå att lita på SL. Men det saknades kritiska frågor av typen ”Hur kan ni vara säkra på att hon stulit tåget?” Och det ska bli väldigt spännande att se hur stort utrymme den nya informationen får i kvällens nyhetssändningar och morgondagens papperstidningar. Allt annat än ordentligt utrymme vore skamligt.

Men framför allt illustrerar händelsen den nya mediesituationen där företagen kan styra nyhetsförmedlingen.

För vad säger SL nu om att kvinnan avskrivits från alla brottsmisstankar? ”Utredningen är inte klar. Vis av den här erfarenheten kan vi naturligtvis inte kommentera någonting kring det som är kvar av utredningen”, säger presschefen Jesper Pettersson till TT

Nähä, men det gick bra att direkt efter olyckan peka ut en oskyldig anställd som ansvarig?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.