Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Skilj findatabas från fuldatabas

Publicerad: 2 mars 2016, 11:31


Det handlar om hur utgivarna agerar, inte var informationen finns. Att ställa alla databaser utanför grundlagsskyddet är ingen bra metod, skriver Jonas Nordling.

Den som, likt jag, besökte JMK-salen häromveckan fick en intressant inblick i den pågående Mediegrundlagskommittens arbete. På plats fanns kommitténs huvudsekreterare Daniel Gustavsson tillsammans med en av de parlamentariska ledamöterna, Helen Petersson (s). De två berättade då om sitt uppdrag, framför allt i förhållande till den så kallade näthatsutredningen som Gudrun Antemar presenterade på samma möte.

Men det var framför allt en annan sak som väckte mitt intresse. Kommittén har ju ett rätt spretigt uppdrag, men de ska bland annat analysera om skyddet för den personliga integriteten i databaser med utgivningsbevis är tillräckligt. Detta är i klartext ett uppdrag att komma till rätta med de problem som uppstått genom sajter som Lexbase.

Problemet i korthet är som bekant att personuppgiftslagen, PUL, övertrumfas av sajter med utgivningsbevis vilket ger grundlagsskydd. Enligt de närvarande kommittémedlemmarna så verkar deras huvudspår därför vara att undanta databaser från möjlighet till grundlagsskydd. Det var åtminstone så det lät i JMK-salen häromveckan. Och då bör vi i yttrandefrihetsbranschen bli lite oroliga.

För det är ju inte lätt att skilja findatabas från fuldatabas om man säger. En aktör som Siren tillhandahåller liknande material som Lexbase. SVT Pejl var en databas i sig. Ja, databasjournalistiken är ju numera en etablerad genre i sig. Till och med de klassiska taxeringsknäcken (Se alla miljonärer i länet/kommunen/stadsdelen, typ) är en sorts databas när de publiceras digitalt, om du frågar mig. Det är helt enkelt så att databaser har goda och mindre goda utgivare även de, precis som inom journalistiken i stort. Och det är utifrån denna skillnad en lösning måste formas.

Jag har redan i denna digitala spalt lagt ett förslag, och det finns säkert även andra vägar. Men att bara klumpa samman alla så kallade databaser och ställa dem utanför grundlagsskyddet är ingen bra metod. Förhoppningsvis inser kommittén också det tids nog, men varning är nu i alla fall utfärdad.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.