Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Skärpning mediechefer!

Publicerad: 18 februari 2019, 12:05


Man skulle kunna tro att mediechefer, som själva är helt beroende av att andra pratar med deras journalister, förstod vikten av att ställa upp på intervju. Men så är inte fallet.

Efter fyra år som branschbevakare kan jag konstatera att det fortfarande finns högt uppsatta mediechefer jag aldrig talat med.

Visst är det konstigt? Vi journalister kräver av andra att de ska ställa upp på intervjuer. Gärna med kort varsel. Ofta på obekväma tider. Kanske i en extrainsatt livesändning. Men när mediechefer blir föremål för granskning är det inte ovanligt att de ber att få återkomma på mejl eller sms. Och är frågorna för obekväma kanske det inte kommer något svar. Alls. Men om vi inte själva är tillgängliga för mediernas frågor (annat än när gäller företagets framgångar), hur ska vi då kunna kräva det av någon annan?

Det värsta av allt är att man vänjer sig. Och anpassar sig. Väljer att själv höra av sig via sms för att man vet att man ändå bara möts av en telefonsvarare. Eller skickar frågorna på mejl eftersom alternativet är att svaren annars kan dröja flera dagar. Men vad händer med journalistiken på sikt när samtalet inte längre sker öga mot öga – eller i alla fall över telefon? När de där viktiga följdfrågorna, som uppkommer naturligt under en dialog, aldrig ställs?

En mediechef kräver att hens mejlade citat ska publiceras i sin helhet. En annan begär att få stryka en till synes obetydlig uppgift i en redan publicerad text. En tredje ställer inte längre upp på intervju på grund av att hen inte fick tillräckligt med inflytande över innehållet i texten.

Allt detta får mig att fundera över vad det egentligen finns för rutiner kring detta på de egna redaktionerna. Vilken tidningschef skulle acceptera att alltid publicera citat som skickats via mejl eller sms? Eller gå med på att trycka långa, snåriga citat i sin helhet för att den intervjuade kräver det?

Dokumentärfilmaren Tom Alandh brukar säga att den bästa frågan kommer ur ett spännande svar. Allt oftare tänker jag att man får vara glad om man får något svar alls.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.