Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Så rätt som det kan bli när det blivit fel

Publicerad: 7 april 2014, 09:55


När ska jag lära mig läxan: Är en historia för bra för att vara sann är den fejk. Lega Nords medlemmar sköt inte sönder sin gummibåt med nödraketer.

Historien om när de italienska nyfascisterna skulle ta sig från Italien till Tunisien i en gummiflotte fick mig att genast tipsa några kompisar om dagens roligaste läsning. Deras minst sagt klantiga försök att visa hur lätt det är att ta sig mellan Afrika och Europa har fått många att skratta i dag.

När båtmotorn började brinna skulle de avfyra en nödraket men lyckades bara skjuta hål på båten som sjönk. Lega Nords medlemmar räddades av den maltesiska flottan men blev enligt uppgift häcklade i både italiensk press och i organisationens egna organ.

En bra story. Som har allt utom ett enda korn av sanning.

Det var en italiensk satirsajt som kablade ut historien den 20 mars. Sedan tog den seriösa tidningen Malta Independent upp den och det var då storyn fick fart. Bland annat publicerade Metro, Aftonbladet och Expressen den.

Sedan var det bara för dem att pudla och/eller avpublicera när sanningen ganska snabbt blev känd. (Metros Viralgranskaren granskade den egna tidningens publicering och gjorde en föredömlig rättelse.)

Nu kommer vi säkert att bli vaksamma. Ett tag. Och både kolla och dubbelkolla alla bra historier. Men sedan kommer garden sakta men säkert att sjunka igen tills vi blir blåsta på nytt.

För det kommer vi att bli. Men sannolikt inte om en story som går ut på att några italienska brunskjortor får dessa ofrivilligt tvättade i Medelhavet.

Det går inte att bli arg på satirsajten som skapade storyn. Syftet var att roa, inte blåsa medierna. Men det finns det vissa som har.

I förra veckan blev den danska nyhetsbyrån Ritzau lurade av ett falskt pressmeddelande. Den påhittade avsändaren uppgav sig för att vara en kommitté som jobbade med att undersöka kvaliteten på de danska studierna. Men det var i själva verket ett antal studenter som låg bakom. De ville påverka och få fart på diskussionen om utbildningspolitiken. Men Martin Darling, redaktionschef på nyhetsbyrån menar att det inte fungerade:

Innehållet i deras pressmeddelande har inte diskuterats eller tagits upp av någon. Så om det var målet så missade man det, säger han till Journalisten.dk.

Men en läxa är i alla fall att när någon lyckats (för en stund) att lura en tidning att publicera en fejkad story är det bara en sak som gäller: Att berätta det öppet och ärligt för läsarna. Gick historien i print är det dementi som gäller. På nätet väljer många att avpublicera. Men det räcker inte. Kanske är det bästa att låta den fejkade historien vara kvar på sajten men göra det tydligt för besökarna att den inte är korrekt. Som Metro gör här:📷

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.