Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Problematiskt att SVT normaliserar nazismen

Publicerad: 14 november 2017, 12:01

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Hur kan en seriös nyhetsredaktion ge plats åt en företrädare för en våldsam antidemokratisk nazistorganisation? Det undrar Medievärldens kolumnist Isobel Hadley-Kamptz.

”Nordfronts presstalesperson Pär Öberg tycker att det är viktigt att skilja på redaktionellt material och vad som skrivs i kommentarsfälten.”

Jag fastnar och kan inte läsa vidare. Läser meningen igen. SVT Nyheter skriver om en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) om ”Det vita hatet – om radikal nationalism i digital miljö”. Rapporten tar primärt upp Avpixlat, numera Samhällsnytt, och Nordfront, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, men nämner också andra svenska platser där radikal nationalism förekommer. I sin artikel om denna rapport har SVT sedan ringt upp nazisterna för att be om en kommentar.

Pär Öberg må kalla sig för presstalesperson men han har historiskt inte varit särskilt förtjust i att uttala sig för pressen. När Expressen i somras gjorde en större granskning av NMR apropå de bombdåd i Västsverige som kopplas till organisationen sade han till journalisten att han inte uttalade sig till ”fiendemedia”. Det betyder alltså Bonnier. Det betyder judar.

Vid NMR:s demonstration i Göteborg under bokmässan i september försökte nazisterna först fösa bort all media som inte sökt pressackreditering av NMR, sedan attackerades journalister med våld.

Nu däremot får Öberg uttala sig för public service om NMR:s policy gentemot kommentarer på sajten och bland annat berätta att de tar bort inlägg som hotar kvinnor med våldtäkt.

Hur är det här möjligt för en seriös nyhetsredaktion? Ser de ett uttalande från en våldsam antidemokratisk nazistorganisation som likvärdigt med en kommentar från andra politiker? Förväntas vi som läsare ta nazisten på orden och tro på vad han säger i lika stor eller liten utsträckning som andra som uttalar sig? Pratminus som pratminus.

Vi talar ibland om normalisering av högerextremism och syftar då på en samhällsutveckling där vi kommer att se högerextremism som vilken ideologi som helst, nazister som vem som helst. Det går inte att se SVT:s lilla nazikommentar som något annat än ett glasklart exempel på den utvecklingen.

SVT hade kunnat intervjua externa experter på högerextremism utöver forskare från FOI, för att få en mer sammansatt bild av hur extremhögern agerar på nätet. Men det kändes visst rimligare att ringa NMR för en kommentar om hur de rensat upp bland sina kommentarer.

REPLIK FRÅN SVT: Självklart normaliserar inte SVT nazismen

isobelhadleykamptz

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev