Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Polisen en oansvarig utgivare

Publicerad: 9 juni 2014, 10:48


När en 11-årig flicka hittades på Stockholms central twittrade polisen att hon rymt från sin alkoholiserade far.

Bakgrunden är att en elvaårig flicka rymde från sitt hem och tog tåget till Stockholm. Hon anmäldes försvunnen och polisen i Östergötland gick ut med en efterlysning där de också skrev flickans förnamn.

I ett dygn var hon borta innan hon hittades av ordningsvakter på Stockholms central. Då twittrade polisen i Stockholm, via twitterkontot YB Södermalm, följande: ”11-åring rymde från sin alkoholiserade far i Östergötland. Trött och utsvulten kom hon till Centralen. Och vi gnäller på dålig uppkoppling!”

Det är uppseendeväckande att polisen så lättvindigt publicerar uppgiften att den till hälften namnpublicerade flickans pappa är alkoholiserad. Flickans identitet är sannolikt känd för personer i hemstaden och bland de som engagerat sig mest i flickans öde och söker information om henne finns sannolikt de som också känner till hennes identitet. Uppgiften om att hennes pappa skulle vara alkoholiserad verkar dessutom inte stämma, men alldeles oavsett om det gör den är det en grovt integritetskränkande uppgift. Polisen i Östergötland tog senare bort efterlysningen med flickans namn.

Att internet är fullt av oansvariga utgivare är allvarligt nog, men när det dessutom gäller så trovärdiga avsändare som polisen är det faktiskt ännu värre. Polisen och liknande institutioner som nyligen har börjat publicera sig på nya sätt har en hel del att lära av mediebranschen, och borde överväga att exempelvis gå en kurs i ansvarigt utgivarskap.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.