Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Piratrörelsen dödförklaras hoten mot internet ökar

Publicerad: 28 september 2010, 09:59


Ämnen i artikeln:

WikileaksReportrar utan gränser

Samtidigt som piratrörelsen dödförklaras ökar hoten mot det fria internet. USA förbereder nya lagar för att tvinga tjänster som Skype och Facebook att hjälpa till med avlyssning.

Idag inleddes Pirate Bay-rättegången, och dödförklaringarna av piratrörelsen har duggat tätt i veckan, bland annat skriver Per Strömbäck på SvD Brännpunkt under rubriken Nätanarkismen har nått vägs ände och i helgen skrev Sam Sundberg ett reportage i K med rubriken Kapsejsade Pirate Bay.

I torsdags pratade jag om hoten mot det fria internet inför gymnasieungdomar i Göteborg på ett seminarium anordnat av GP och TU. Kortfattat delade jag upp hoten i tre huvudkategorier med olika worst case-scenarion

Attacker och trakasserier
Hot, attacker, arresteringar och trakasserier drabbar i många länder de personer som använder sin yttrandefrihet på nätet. Ständiga trakasserier kan båda tysta kritiska röster och avskräcka andra från att ens försöka yttra sig.  Worst case: Ingen vågar använda sin yttrandefrihet av rädsla för repressalier.

Upphovsrätt och infrastruktur
Att företag skyddar så mycket information att ett fritt utbyte försvåras eller att bandbredden fördelas ojämlikt, antingen genom betald prioritet åt den som betalar eller genom strypt hastighet åt den som ägnar sig åt något icke önskvärt. Worst case: Själva orden blir upphovsrättsskyddade vilket omöjliggör allt utbyte / Internet blir en slags kabel-tv.

Övervakning och filtrering
Många diktaturer har system för att filtrera vilket innehåll som ska få finnas på internet. Nu har också många västländer börjat diskutera sådana system. I Australien finns redan ett filter som stänger av hundratusentals sidor från nätet och i EU förhandlar medlemsländerna om Telecompaketet ACTA som kan komma att innebära ökad övervakning. Worst case: Internet töms på innehåll, bara visst material går att komma åt.

Det mest förvånande med Reportrar utan gränsers rapport Internets fiender är inte att länder som Libyen, Iran, Syrien, Kina och Nordkorea hamnar i topp. De har system för att övervaka och filtrera nätet, till exempel går det inte att se på filmer på Youtube eller läsa bloggar på WordPress i vissa av dem. I Nordkorea, Burma och Turkmenistan kan makthavarna stänga av hela internet när de vill.

Mer förvånande är att flera västländer närmar sig de system som dessa diktaturer har. Australien har infört ett filter som stänger av vissa sidor på internet. När det infördes hette det att det var till för att stoppa barnporr, men nu har hundratusentals sidor av olika slag stängts av från internet, bland annat sidor om censuren.

Också i EU finns starka krafter som verkar för ökad övervakning och kontroll. Det är säkerhetstjänster som vill ha det i kriget mot terrorismen, och företag och lobbygrupper som vill motverka piratkopiering. Telecompaketet ACTA förhandlas fram bakom stängda dörrar, utan att människorättsorganisationer och civilsamhället får vara med och påverka, skriver Reportrar utan gränser i rapporten.

Och nu rapporterar New York Times att Obama-administrationen förbereder en ny lagstiftning som ska utöka övervakningen av internet.

Med den nya lagstiftningen vill myndigheterna tvinga alla internetaktörer att göra det tekniskt möjligt för myndigheterna att övervaka deras tjänster. Det gäller krypterad e-post, bland annat sådan som skickas med Blackberry, det gäller sociala nätverk som Facebook och det gäller kommunikationstjänster som Skype. Om någon tjänst använder krypterad information ska myndigheterna ges redskap att dekryptera meddelandena.

Några punkter ur lagförsalget:

* Tjänster som använder krypterade meddelanden måste erbjuda sätt att avkoda dem

* Utländska aktörer i USA måste etablera kontor i landet som kan genomföra avlyssning.

* Utvecklare av mjukvara som erbjuder kommunikation mellan två personer (peer-to-peer), måste bygga om tjänsterna så att de går att avlyssna.

Bara för en dryg månad sedan var läget mer hoppfullt för det fria internet. Wikileaks grundare Julian Assange turnerade jorden runt som en hjälte och symbol för det fria internet och hjälpte Island att författa en lagstiftning som skulle göra landet till en fristad för yttrandefrihet.

Våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange, Piratpartiets valresultat och rättegången mot Pirate Bay har avväpnat piratrörelsen. Förhoppningsvis kan den efterföljas av en mindre grabbig och teknokratisk folkrörelse med samma mål: att bevara det fria internet.

För, som jag inledde mitt anförande i Göteborg: Internet är det största som hänt yttrandefriheten under min livstid, kanske det största sedan tryckpressen. Det är värt att kämpa för.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev