Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Obegripligt att håna en intervjuperson

Publicerad: 2 april 2014, 10:58


Det mest obegripliga i replikbråket är Filters svar på Sigge Eklunds kritik.

Medievärlden har tidigare skrivit om replikbråket mellan författaren Sigge Eklund och tidningen Filter. Oavsett om man tycker att reportern varit tillräckligt tydlig med vad reportaget ska handla om och om det är rimligt att få läsa sina citat först när tidningen gått i tryck är det en sak som gått väldigt snett: tidningens behandling av intervjupersonen.

Författaren Sigge Eklund har ställt upp för Filter med sin tid och berättat om personliga saker för Filters reporter. Efter publiceringen har han känt sig lurad av och pratat om det i Alex & Sigges podcast (28:30 in i sändningen).

Filter väljer att svara på kritiken i ett osignerat inlägg på tidningens sajt. Tonen i svaret är grabbig, omogen och andas översitteri. Om det är Filters chefredaktör Mattias Göransson som skrivit repliken är inte klarlagt, och han har inte velat ge några kommentarer till tidningens agerande (utöver den uppföljande text som publicerades på filter.se igår).

Om en person som ställt upp för tidningen känner sig illa behandlad kan tidningen be om ursäkt eller vara hård och ge svar på tal. Men att håna en intervjuperson för att denne tagit illa vid sig av tidningens arbetsmetoder är faktiskt helt obegripligt.

När jag för sex år sedan gjorde ett porträtt på Expressens politiske reporter Niklas Svensson var det en av personerna runt honom som sade att medan andra Expressenreportrar körde över folk och brände sina kontakter för gott, såg Niklas Svensson till att kunna möta dem igen och då kunna se dem i ögonen och prata med dem. Hårt men schysst. Aldrig hånfullt.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.