Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Nu måste hoten prioriteras

Publicerad: 5 januari 2014, 20:27


Politiker och rättsväsende måste börja prioritera hoten mot redaktionerna. UPPDATERAD 2

Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Peo Wärring misshandlades allvarligt i helgen. Tidningen har granskat Hells Angels hårt och enligt Expressen kan det varit någon med koppling till mc-gänget som misshandlade Peo Wärring efter att han uppmärksammat personalen på att en gäst hade Hells Angels-väst.

För snart tre år sedan publicerade TU en undersökning som visade att hoten mot redaktioner skulle öka de kommande åren, och just mc-gäng på mindre orter pekades ut som en av de största riskerna i den efterföljande panelen. Tyvärr kan vi nu konstatera att det blivit så. Exemplen den senaste tiden är många: Två män besökte Correns redaktion och krävde att en artikel skulle tas bort, en man tog sig in på VLT:s redaktion och försökte misshandla en av tidningens medarbetare, en väktare dömdes för hot mot Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, Värmlands Folkblads redaktion hotades av ett kriminellt gäng, Grindarna och en bil på Eskilstuna-Kurirens gård vandaliserades, Arbetets redaktör fick däcken sönderskurna och hittat en bomb i uthuset och nazistgrupperingar genomförde aktioner mot bland andra Skånska Dagbladet, Dalarnas Tidningar och Östran. Allt detta hände 2013.

En nyare undersökning från Journalistförbundet visar att nästan fyra av tio (38,2 procent) av de svarande någon gång under de senaste fem åren blivit utsatta för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier från sin publik och att en av fyra journalister låtit bli att skriva om ämnen som en följd av att de blivit utsatta för påtryckningar, trakasserier eller hot. Det är därför hoten är en fara för demokratin.

En annan sak som kom fram i TU:s paneldebatt är att den som hotar eller utövar våld mot redaktioner väldigt sällan tjänar något på det. Även om hoten kan påverka enskilda journalister brukar redaktionen som hotats istället öka sin bevakning. Som Norrbottens-Kurirens chefredaktör Mats Ehnbom sade: ”Den som hotar en journalist drar på sig oproportionerligt mycket bevakning. Att hota en redaktion är därför i de flesta fall rent kontraproduktivt.”

Det är därför det är det så viktigt att andra journalister och redaktioner sluter upp varje gång en journalist hotas eller attackeras och att bevakningen av de som försöker tysta medier istället ökar i omfattning. I Sverige har vi en sådan tradition, vilket inte minst blev tydligt i samband med hoten mot Corren i höstas. Och även denna trettondagsafton har ett antal redaktörer redan hunnit skriv eller uttala sig om händelsen:

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson

Aftonbladets publisher Jan Helin

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Elisabet Bäck

VK:s chefredaktör Ingvar Näslund

HD:s chefredaktör Lars Johansson 

Robert Rosén, Utkik Media

Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström

Correns chefredaktör Charlotta Friborg

Allehandas chefredaktör Jimmie Näslund

BLT:s chefredaktör Kerstin Årmann 

Vi har också två utgivarorganisationer som driver dessa frågor och samlar branschen kring dem: TU och Utgivarna. I höstas ordnade Utgivarna ett riksdagsseminarium om hoten mot redaktioner och organisationens vd Jeanette Gustafsdotter har länge försökt få till ett mötte med Säpo för att diskutera organisationens oförmåga att skydda medier. Nu måste politiker och rättsväsende ta tag i frågan på allvar, och det är därför glädjande att de moderata riksdagsmännen Finn Bengtsson och Andreas Norlén motionerat om ett ökat skydd för journalister och politiker. På onsdag ska Utgivarna äntligen få träffa Säpos chef Anders Thornberg för att ta upp varför brott mot författningsskyddet prioriteras så lågt. Det är bara att hoppas att han också tar frågan på allvar.

UPPDATERAD: Eskilstuna- Kuriren har pratat med polisen och skriver idag, måndag: ”Det finns inga tecken som tyder på att misshandeln av Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Peo Wärring skulle kunna kopplas till någon grov organiserad brottslighet. Det finns heller inga tecken på att representanter för HA, Hells Angels, skulle ha varit på den aktuella krogen Josef´s där Peo Wärring var före misshandeln. Det finns heller inget som tyder på att de på något sätt skulle vara inblandade i misshandeln av chefredaktören.”

UPPDATERAD 2: Peo Wärring har nu gett sin version av händelsen. Han hade diskuterat mc-västar på krogen innan han blev nedslagen, men sätter det inte i samband med Hells Angels eller med tidningens bevakning av organiserad brottslighet: ”Han menar att han försökte leva lite som han har lärt – att våga ta en diskussion, att stå upp för sina åsikter. Han menar att västar som signalerar kriminalitet och är en maktsymbol som skrämmer människor – inte hör hemma på krogen. Men: att det var ett illa valt tillfälle. Och han är övertygad om att den väst han såg inte var en Hells Angels-väst som det spekulerats om. Han tror inte heller att misshandeln har en direkt koppling till hans arbete eller till Eskilstuna-Kurirens skriverier om kriminalitet.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.