söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Mums både salt och sött

Publicerad: 17 augusti 2010, 05:03


MM

Mikael Marklund


Mums fortsätter att ta ut svängarna. Snart kommer andra numret av magasinet. Här finns en hel att ta efter för dagstidningsföretagen. (Uppdaterad med bildspel)

Attityden är något mindre trashpunkig än det förra numret. Men fortfarande är passionen att göra den tidning man själv vill läsa tydlig.

Temat är män. Bland annat berättas varför katolska präster är dåliga i sängen (De är för försiktiga, lite mycket brittiska. Det tycker i alla fall 27-årige Silfredo i Italien).  Varför vissa män betalar 200 euro i timmen för att bli bundna (Johanna Koljonen har fått en finsk sexarbetare att öppna sig, i artikeln får man bland annat lära sig varför bondage är så stort i Japan (Landet har en tradition att visa upp bundna brottslingar där repen talat om vilket brott man har begått. Till exempel var repen svarat om man fällts för mord)). Samt en lång intervju med mannen som gjorde porrfilm åt Ingmar Bergman (gjord av Fredrik Strage och mycket läsvärd).

Värd att nämna är också Annina Rabes (idol)porträtt på mannen som lärde hela svenska folket att säga skål tamejfan, Jacob Dahlin.

Samma leklust och fritänkande som präglar texterna genomsyrar också utgörningen. Mums sparar inte på krutet här heller.
Lite överslag blir det till och från men det köper jag. Men eftersom tidningen så konsekvent tagit ut svängarna även formmässigt har det medfört att alla ord inte fått rum där de hör hemma. Därför har man två uppslag på slutet med textslattar.

Fotograferna som medverkar upplevs inte heller som precis stelbenta. Experimentlustan bubblar i de flesta bilderna.

Chefredaktören Peter Wallenberg har i en intervju i Medievärlden 10/09 sagt att man finns för att vända upp och ner på alla smakhierarkier och regler för hur man gör tidning.

Tidningen berättar de historier redaktionen tycker är viktiga. Utan hänsyn till annonsörer eller konventioner. Det modet hoppas jag smittar av sig. För det är i princip bara typsnitten och resurserna som skiljer många av dagstidningarnas magasin. Upplägget är detsamma, från norr till söder. Tänker alla likadant eller inte alls?

För inte kan det väl vara så att man inte har högre tankar om läsarna än att de bara klarar av att ta till sig en lättsmält blandning av matrecept, reportage med hög mysfaktor och lite annan småputtrig läsning?

Gratistidningen Mums finns bland annat på vissa barer, bibliotek och konstgallerier.

Mums finns också på nätet, klicka här:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev