tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Medieveckan – Wikileaks, pressetik och annonsvändning

Publicerad: 27 augusti 2010, 07:10


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Wikileaks och pressetik
I lördags avslöjade Expressen att Wikileaks grundare Julian Assange anhållits misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande, vilket snabbt blev en världsnyhet. Senare avskrevs misstankarna om våldtäkt och sexuellt ofredande, men åklagaren har inlett en utredning om ofredande. Inledningsvis diskuterades Expressens och övriga mediers namnpublicering, bland annat av Staffan Dopping, Joakim Jardenberg och Sofia Mirjamsdotter. Olle Lidbom skrev om hur bevakningen av Wikileaks förvandlades till kändisjournalistik.

Diskussionen tog en ny vändning när en nyhetssajt publicerade namn och bild på anmälaren och andra medier uppmärksammade den publiceringen, vilket jag, och även Robert Rosén och Paul Frigyes skrivit om. Den pressetiska diskussionen som kommit igång kan ses som en fortsättning på den efter Bjästa-rapporteringen och morden i Härnösand i våras.

Annonsvändningen
Annars har medieveckan präglats av positiva siffror, i England där den näst största lokaltidningskoncernen, Johnston Press, ökar vinsten för första gången sedan 2006. I Sverige där mediebyråernas annonsinvesteringar i dagspress ökade med över 40 procent i juni och juli. Första halvåret ökade de med 15 procent i landsortspress, 10 procent i storstadspress och 31 procent i kvällspress, enligt Mediebyråbarometern. Bostadsmarknaden går också starkt framåt och de tidningar Medievärlden pratat med har märkt av en kraftig ökning.

Medievärlden har under veckan träffat Mediekompaniets vd Anders Sjösten och pratat förändringar och förhoppningar. Mediekompaniet är det nya storpaket som bildades när Land & Rike och Stormarknadspress slogs ihop.

Affärer
Ortstidningar i Väst köpte upp konkurrerande gratistidningen Kungsbacka-Nytt och lade ner den egna gratistidningen Extra Kungsbacka, vd Roger Boström beskrev situationen i Kungsbacka som ohållbar, med fyra konkurrerande tidningar.

Värnamo Nyheter startar en ny gratistidning istället för att öka utgivningstakten på den prenumererade tidningen.

Bonniers nya magasin Yourlife hade premiär i veckan. Carina Nunstedt är concept publisher och skriver själv om tidningen på Newsmill. Olle Lidbom, på Vassa Eggen, har gjort en grundlig genomgång av tidningen.

Bokförlaget Natur & Kultur köpte 80 % av Patrik Hadenius andelar i Modern Psykologi.

Mediefolk
Veckans gladaste nyhet för oss på Medievärlden var när vi kunde presentera vår nya medarbetare Caroline Thorén. Hon kommer närmast från dn.se via di.se, och har tidigare jobbat på Norran, Gefle Dagblad, Strömstads Tidning och Upsala Nya Tidning.

Det rör på sig även på TU där Lena Victorin slutar som projektledare för Mediekompass (tidigare Tidningen i skolan) och ersätts av Ulrika K Engström som tidigare varit stationerad i Kina.

På Sydsvenska Dagbladet blir Camilla Jonsson chef för Digitala Medier, Anders Olofsson får ansvar för utvecklingsfrågorna och Ann Carlsson blir administrativ redaktionschef.

Sveriges Radio har utsett 8 områdeschefer, varav sex är ansvariga för varsin geografisk region.

Olle Zachrison blir chef för SvD Näringsliv, med mandat att förändra produkten. Medievärlden har intervjuat honom om det arbetet.

Björn Jeffery lämnar Bonnier R & D för Bonnier Digital, läs intervju på Bisonblogg om vad det innebär.

Fler Mediefolk i nyhetsbrevets högerspalt.

Veckan som kommer

Nästa vecka presenterar IRM sina siffror för andra kvartalet. Allt talar för att de också kommer att peka mot bättre tider.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev