Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Medieveckan Valet, ny storchef i Skåne och feministisk nyhetstidning

Publicerad: 24 september 2010, 07:58


Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Valet och valbevakningen
Valet blev och förblev en rysare. Alliansen vann men utan majoritet och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Mediernas bevakning har ifrågasatts, men så här långt har självkritiken lyst med sin frånvaro. Idag skriver Ali Esbati från vänsterpartiet ett inlägg om mediernas bevakning av valrörelsen. Nästa vecka skriver Birgitta Ohlsson, folkpartiet på samma tema.

Att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och Svenskarnas Pari i fullmäktige i Grästorp har lett till en aldrig tidigare skådad efterfrågan för tidskriften Expo som nu blir nedringd av både medier och allmänhet. Tidningens chefredaktör Daniel Poohl avslöjade för Medievärlden att en storsatsning kommer att inledas.

Medievärlden har intervjuat Nya Lidköpings Tidnings chefredaktör Anders Hörling om hur tidningen ska bevaka den nyinvalde nazisten.

Vi intervjuade också journalisten Haore Sulaiman som blev diskriminerad på SD:s valvaka och K-G Bergström om hur han fick SD:s pariledare Jimmie Åkesson att darra, och varför han blev så upprörd på Miljöpartiet.

Sydsvenskankoncernen möblerar om bland chefredaktörerna
Jörgen Svensson blir ansvarig utgivare samt även kommersiellt ansvarig för Kristianstadsbladet, Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda. Kristianstadsbladets chefredaktör Lasse Bernfalk slutar medan Rickard Frank fortsätter på Trelleborgs Allehanda.

Koncernens vd Johan Ståhl har hårda krav på Jörgen Svensson. Själv säger han till Medievärlden att han känner stor ödmjukhet inför uppdraget. Anställda på tidningarna är inte nöjda med lösningen, Vi vill ha en egen chefredaktör, säger de till Journalisten.

Nomineringarna till Årets Dagstidning klara
I går offentliggjordes de nominerade till Medievärldens och TU:s tävling Årets Dagstidning helhetspriset, samt Årets Distributör och Årets Tryckeri. Därmed är alla nomineringar ute.

Svenska Dagbladet skriver om sin nominering och redaktionschefen Martin Jönsson har skrivit en bloggpost. Även Aftonbladet och Norrköpings Tidningar skriver om sina nomineringar.

Vi har samlat alla nominerade på Temasidan Årets Dagstidning.

Fler nyheter och diskussioner

En feministisk nyhetstidning planeras i höst.

Dawit Isaak har nu suttit fängslad i nio år.

Expressen dubblade vinsten årets första åtta månader.

En ny upplagevaluta är på gång.

Mediebyråbarometern visar på fortsatt hög tillväxt.

VLT livesänder invigning av köpcenter.

Mediefolk

Mathias Gurestam blir ny ansvarig utgivare på City

Karin Pettersson blri ny politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Fler mediefolk i spalten till höger.

Nästa medievecka
På onsdag hålls Radiodagarna i Stockholm. Bland gästerna är Gerd Leonhart som bland annat jobbat för Google, The Guardian och BBC.

Torsdag och fredag nästa vecka har SND/S sitt årliga seminarium. Där presenteras också vinnarna i den nordiska designtävlingen. Det blir flera priser till Sverige, bland annat Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda vars chefredaktör, tidigare designkonsulten Rickard Frank, porträtteras här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev