Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Medieveckan mångmiljonmiss och Ipad

Publicerad: 17 september 2010, 07:22


Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Valet

På söndag är det val. I våras gjorde Medievärlden en kartläggning av var partierna står i ett antal mediepolitiska frågor. Det har vi följt upp med en enkät om presstödet.  Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och socialdemokraternas mediepolitiska talesman Helene Petersson har tyckt till om ägarkoncentration och public service bland annat. Dala Demokratens ledarskribent Robert Sundberg oroas för en framtid där en ägare kan kontrollera halva dagspressen.

Är det rimligt att tidningar som går med vinst får presstöd? Det frågar sig medieekonomen Stefan Melesko. I en analys tittar han på vilken betydelse presstödet har i flera stora tidningskoncerner: Vinst i en statsstött företag betyder en välfärdsöverföring från skattebetalarna till företaget och det är verkligen långt ifrån en självklarhet att så skall ske. Svenska Dagbladets vd Raoul Grünthal och Skånska Dagladets vd Thomas Grahl berättar om stödets betydelse för deras respektive verksamheter. Vår kartläggning visar att de borgerliga partierna är rejält splittrade i sin syn på presstödets framtid.

Rakel väcker känslor
I förra veckan berättade vi att när polisradion tystnar kan det kosta en slant för redaktionerna. Tjänsten Händelseinformation från SOS Alarm kan kosta över 100 000 kronor. Ulf Scheithauers debattartikel om att det är ett missbruk av en monopolsituation har fått 24 kommentarer och vi har frågat ett antal redaktioner som använder tjänsten i dag om hur den fungerar.

Mångmiljonmissen
Åtskilliga miljoner i annonsintäkter för Svenska Dagbladet saknades i Presstödsnämndens rapport. Enligt ursprungsversionen blev SvD:s förlust över 320 miljoner 2009. Men där saknades intäkter från annonsbolaget. Missen förklarar rapportens författare Karl Erik Gustafsson med att tidningsföretagens årsredovisningar allt mer blir som en snårskog i takt med att allt fler verksamheter hamnar i separata bolag. Det kan leda till att det inte blir fler analyser som bygger på tidningarnas bokslut.

Han tar över HD
Han har ingen dagstidningserfarenhet men kan mycket om uppslagsböcker. HD:s nya vd Pontus Bodelsson är i dag vd för Nationalencyklopedin:
     Det som gjorde att jag sökte jobbet på HD var att de utmaningar vi haft på Nationalencyklopedin i form av nya digitala kanaler och gratiskonkurrenter är ungefär desamma i tidningsvärlden.

Ipad så långt har mediehusen kommit
Aftonbladet släpper sin första Ipad-app i god tid för jul. Andra håller som bäst på med att skaffa resurser för att börja utveckla något. Det visar Medievärldens pejling av hur långt tidningarna kommit när det gäller läsplattor.

Fyra procent räcker
Stampens vd Tomas Brunegård berättar i en intervju att han är nöjd med koncernens marginal på fyra procent första halvåret. Även om det inte är ett något toppresultat.  Att koncernen tredubblade resultatet skrev vi om här.

TU lägger ner Medieutbildarna
Utbildningsverksamheten ska integreras i den övriga verksamheten. Därför fasas nu Medieutbildarna ut.
     Alla de utbildningar som är efterfrågade och inte går med förlust ska vi absolut fortsätta med. Det är inte fråga om att lägga ner utbildningarna, vi ska bara sluta bedriva dem i eget bolag, säger TU:s vd Anna Serner i en kommentar.

Nomineringarna klara
7 oktober blir det känt vilka som vinner i de olika klasserna i Årets Dagstidning. Nu har nomineringarna börjat publiceras. Hittills: Årets Redaktion, Årets Dagstidning Digitala Medier och Årets Annonskampanj.  

Fler nyheter och diskussioner:

En nystartad distributionsakademi ska få fason på adresserna. Till fromma för både bud och prenumeranter.

Samarbete över alla gränser är en viktig förklaring till varför svd.se precis tagit sig över den magiska gränsen en miljon unika besökare på en vecka.

Dalarnas Tidningar tredubblade sin trafik på valsajten med hjälp av maratonchatt.

Norrköpings Tidningar förlorade Marcus Birro som krönikör och bloggare efter en sågning av hans senaste bok.

SvD tar in SD annonser sedan chefredaktör Lena K Samuelsson kommit fram till att det inte är skadligt för tidningens varumärke.

Mediefolk
Ann Lagerström chef för Vi:s nya titlar

Lennart Persson lämnar Aktuellt

Lennart Kriisa blir chefredaktör på Lag & Avtal

Fler Mediefolk i spalten ”Nytt om folk” till höger.

Veckan som kommer
Medievärlden presenterar de nominerade i de resterande klasserna i Årets Dagstidning, bland annat Helhetspriset.

Bokmässan i Göteborg, Medievärlden är på plats onsdag och torsdag.

Mikael Marklund

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev