Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Låt pengarna från digitalmomsen växa i ny fond

Publicerad: 11 november 2016, 08:23


Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Om kulturministern vill visa handlingskraft kan hon fondera skattekronorna från digitalmomsen så att de så småningom kan förstärka det nya mediestödet, föreslår SJF:s ordförande Jonas Nordling.

Medieutredningen skakade i början av veckan liv i en välbehövlig diskussion. Men så kom Trump. Och snö i Stockholm. Vilket förstås placerar allt annat i medieskugga.

Jag kan dock inte släppa kulturministerns etikettsbrott. Förslaget om ett nytt mediestöd ska nu omedelbart tröskas i riksdagen. Remisshantering? Äh! Fasansfullt för den som älskar remissrundor.

Men okej. För den som klagat på att regeringen köpt sig tid blir det kanske svårt att kritisera att ministern nu släpper handbromsen. Men två fel blir ju trots allt aldrig ett rätt.

Men, som sagt, jag uppskattar ministerns önskan att nu strunta i hastighetsbegränsningen. Och vill gärna hjälpa till med att hålla henne inom etikettens krav. En snabb remisshantering hinns nog med, och med tanke på att förslaget innehåller vissa fula fläckar så behövs det tvättas.

Vem som helst kan dock inse att det nya stödet kommer innebära att fler redaktioner kan få det. Och då lär inte den föreslagna beloppshöjningen räcka långt. Vilket även utredaren Anette Novak insett, och därför föreslår en uppföljande utredning om framtida finansiering.

Presstödet finansierades en gång genom regelrätt Robin Hood-tänk, alltså att ta från de rika och ge till de fattiga. Det var ju så reklamskatten en gång uppstod. Det är dock knappast de rikaste medieaktörerna som den träffar idag. Där krävs annat fokus, vilket flera nu försöker skapa system för.

Men det där tar tid. Och det går att gasa under tiden, Alice! (Nog med bilmetaforer.) Jag har ju länge, inte minst i denna kolumn, tjatat om den 19 procentenheters straffskatt som den digitala momsen innebär. Och här är vi överens, kulturministern och jag. Skillnaden ska bort. När Bryssel ger tillstånd. Vilket också tar tid. Och plötsligt uppstår då en ny möjlighet för en kulturminister som vill visa handlingskraft efter ett utredningsvakuum.

Eftersom den som är beroende av något måste genomgå en viss period av avvänjning så bör även statskassan avvänjas från digitalmomsens nitton procentenheter. Det sker enklast genom att alla sådana skattekronor från och med nu fonderas. Summan kan sedan användas för att förstärka det nya mediestöd som för eller senare måste träda i kraft. Detta tillvägagångssätt bryter såvitt jag kan förstå inte mot några regler så länge de fonderade medlen inte går direkt tillbaka till inbetalande företag. Och här ska de ju fördelas i framtiden via en mediestödsnämnd.

Se där, en snabbutredning om tillfällig finansiering av framtida mediestöd. Varsågod. Nu tar vi helg!

jonasnordling

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev