tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Lägg ned Faktiskt

Publicerad: 13 augusti 2018, 06:43


Mediernas gemensamma faktagranskningsinitiativ Faktiskt är ett hopplöst magplask som bidrar till medieskepsis och försvårar journalistikens viktiga uppdrag, skriver Medievärldens kolumnist Isobel Hadley-Kamptz.

”Faktiskt helt fel av Hanif Bali om ‘abnormt höga nivåer’ i asylprognos.” Det var för ett par veckor sedan, men så här på sensommaren kan man unna sig att reflektera också över sådant som skedde i semestertider, och Dagens Nyheters ”faktagranskning” av moderatpolitikern och invandringskritikern Hanif Balis uttalande om Migrationsverkets prognoser för invandring behöver nog tas upp också efter att temperaturen sjunkit under 30-gradersstrecket.

Jag är i sak för faktagranskning. Det florerar och sprids så mycket felaktigheter på sociala medier att det är lätt att stödja tanken bakom satsningen Faktiskt, där DN, SR, SVT, SvD och KIT.se gått samman och sökt pengar av innovationsfrämjande myndigheten Vinnova för att kontinuerligt granska sanningshalten i olika påståenden. Tyvärr har resultaten hittills varit klart tveksamma.

SVT har stått för det största klavertrampet med en ”faktagranskning” av om huruvida förintelsen egentligen ägt rum, där nazisten Vera Oredsson fick uttala sig och förklara att hon bodde i Tyskland under 1940-talet och minsann inte såg någon förintelse. DN leder däremot kanske humorligan med sin granskning av om en skämtteckning av en kvinna som slår sig själv i ansiktet faktiskt är en korrekt beskrivning av SD:s jämställdhetspolitik (svaret blev ”mestadels fel”).

Nu slog DN till igen och förklarade alltså att Hanif Balis uttalande om abnorma flyktingnivåer var ”faktiskt helt fel”. Bara den till synes oironiska användningen av besserwisser-ordet faktiskt får det att krypa i kroppen, men det är långt ifrån det värsta med det här. Alla som förstår något om politik vet såklart att Bali använder ordet abnormt som värdeomdöme. Det riskerar att komma abnormt många hit i förhållande till den nivå som han anser rimlig. Det är ingen hemlighet att många liberaler har en helt annan uppfattning än vad han har om hur många flyktingar Sverige borde kunna ta emot, men det går inte att faktagranska åsikter. Man kan beskriva dem om man är reporter och kritisera dem om man är opinionsbildare, men enda sättet att faktagranska är med det rätt enkla konstaterandet att det faktiskt är helt rätt att Hanif Bali tycker att 23 000 flyktingar till Sverige under 2018, som Migrationsverket förutspår, är abnormt många.

Det finns i dag massor av oseriös mediekritik, som primärt syftar till att sänka förtroendet för medierna och indirekt destabilisera hela samhället. Generellt håller svenska kvalitetsmedier långt mycket högre standard i dag än för säg 10 år sedan, och alla dessa uttalanden högerifrån om att medier till exempel inte skulle granska invandring är uppenbart felaktiga. Det allra senaste högerspinnet att mediernas bevakning av extremvädret och klimatförändringarna skulle vara en kampanj för miljöpartiet är bara löjeväckande.

Behovet av korrekta fakta kvarstår, men satsningen Faktiskt är tyvärr ett hopplöst magplask. Dessa regelbundna tveksamma så kallade faktagranskningar bidrar tvärtom bara till fullt rimlig medieskepsis, och försvårar journalistikens viktiga uppdrag mitt under brinnande valrörelse. Det finns bara en rimlig utväg. Lägg ned Faktiskt. Faktiskt.

isobelhadleykamptz

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev