Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Kit och NTM – Viral video eller högerstyrda bilar?

Publicerad: 20 november 2018, 13:16


Ämnen i artikeln:

DistributionNTMsociala medierKit

Det är inte så lätt med trender alla gånger. Det visar exemplen Kit och Norrbottens Media.

När NTM-koncernen köpte in 120 högerstyrda bilar till Norrbotten var det en del som höjde på ögonbrynen. “Äntligen en vettig framtidssatsning från Norrbottens Media – man har köpt in 120 högerstyrda bilar”, skrev exempelvis Kits grundare Fredrik Strömberg.

Året var 2014 och det hetaste som fanns var en helt annan typ av distribution: viralt innehåll via sociala medier. Amerikanska sajter som Vox Media och Buzzfeed hyllades och viral video ansågs vara framtiden. Ett år senare, i april 2015, lanserades Kit av Peder Bonnier, Fredrik Strömberg och Robert Brännström med pengar från Bonnier Ventures. Ambitionerna var höga. Kit skulle bli “ett av Sveriges ledande mediehus och därmed säkra fri journalistik”, sade dåvarande nyhetschefen Martin Schori.

Satsningen påminner om en stekel som haft olika livsformer under olika perioder i sin utveckling. Från journalistisk produkt till labb för utvecklingen av en teknisk plattform och nu slutligen till en contentbyrå med en del redaktionell verksamhet. (Parallellt med försäljning av plattformen Story Engine som nu ligger i ett annat bolag än mediedelen). I helgen meddelade chefredaktören Robert Brännström att han lämnar sin post, vilket får ses som slutet på en metamorfos.

Nu består Kits redaktion av fyra reportrar, varav endast en allmänreporter, samt chefer, rapporterar Breakit. Vd:n Linda Öhrn Lernström tar över det ansvariga utgivarskapet och Jenny Agö tar över ansvaret för den redaktionella verksamheten. Fokus ligger nu på att producera content.

Kit har gjort mängder av välgjord och prisvinnande journalistik, men också rejäla förluster. De tre första verksamhetsåren var den samlade förlusten drygt 55 miljoner kronor. För 2017 är bilden knepigare (bolaget har delats upp och ett av bolagen har ännu inte lämnat in något bokslut), men förlusterna ser ut att fortsätta och närma sig 100 miljoner.

Framgångarna för viralt innehåll fick ett abrupt slut när Facebook ändrade sina algoritmer. Kit, vars idé från början var att ha Facebook som sin startsida, fick se trafiken sina till en rännil jämfört med det tidigare massiva flödet. Sedan Kit startade har viralt innehåll och digitala annonsintäkter hamnat på utelistan, nu är det istället digitala prenumerationer och medlemskap som gäller.

Hur gick det då för de högerstyrda bilarna? De rullar nu med paket från alla möjliga e-handelssajter och snart etablerar sig Amazon i Sverige. Inte minst har samarbetet med Bring Citymail varit mycket lönsamt för NTM-koncernen. Intäktsmässigt är de en framgångssaga: NTM:s distributionsintäkter ökade förra året med 48 miljoner kronor till 455 miljoner kronor. Hur stor vinsten från verksamheten är framgår inte av bokslutet, bara att de “bidrar positivt till koncernens resultat”. Om utvecklingen fortsätter kommer NTM:s distributionsintäkter inom något år att vara större än annonsintäkterna. Om inte en ny trend slår till innan dess. Blir det drönarna som till slut slår ut de högerstyrda bilarna?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News