Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Kärleksförklaring eller krigsförklaring?

Publicerad: 4 december 2017, 06:52


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson namnpublicerar två tidigare anonymiserade Aftonbladetmedarbetare och spekulerar i chefredaktörens avgång.

På fem helsidor i söndagens Expressen skriver chefredaktören Thomas Mattsson en ”kärleksförklaring” till konkurrenten Aftonbladet, där mycket handlar om tidningens historia. Men det verkliga ärendet kommer nog i slutet av texten där han namnpublicerar två tidigare anonymiserade Aftonbladetmedarbetare och spekulerar i chefredaktören Sofia Olsson Olséns avgång och vem som kan komma att ersätta henne.

Det liknar mer en krigsförklaring och hör verkligen inte vanligheterna i den svenska dagspressen. Mig veterligen är denna publicering helt unik i sitt slag.

Det pressetiskt mest problematiska är nog namnpubliceringen av en Aftonbladetreporter och kolumnist som följs av följande yttrande om hans framtid: ”Det är svårt att se hur Virtanen eller XX skulle kunna jobba vidare på Aftonbladet, som ju delägs av LO och har en uttalat feministisk profil och som – har väl framgått här – även har fina traditioner att försvara.” Att en chefredaktör går så långt i bedömningen av en reporters framtid på en konkurrerande tidning är helt exceptionellt.

Under de senaste veckorna har olika medier skrivit om och namnpublicerats andra mediers medarbetare på ett sätt vi inte tidigare upplevt. Det finns en uppenbar risk att vi hamnar på ett sluttande plan som hotar den svenska pressetiken och riskerar att utsätta enskilda för stora publicitetsskador.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev